27 Feb 2009

Moj nastup na TV ili Internet čini svet manjim i bližim


Upravo sam naljutila jedno dete ,
usrećila jednog roditelja
i donela jednu peticu u školu!Tako je izgledalo moje 5-minutno gostovanje u Novosadskim razglednicama. Danas.

Ne bih tu da stanem. Hoću da usrećim mnogo dece, da pomognem mnogim roditeljima, da bude još više petica u školi!

Sve u svemu, nisam stigla u tih 5 minuta da kažem ni 3% od onog što sam želela. a moje teze su bile sledeće:

1. ...da se svi informišemo o svim prednostima i manama Interneta i da to znanje prenesemo na našu decu, kako bismo ih maksimalno zaštitili, istovremeno poštujući njihovu privatnost ( Bajaga, Godina zaštite dece na internetu)

2. Sa nestrpljenjem čekamo video spot povodom istog...

3.tri koraka porodice da zaštite decu na internetu
(• Budite svesni da je nadzor i savet odraslih neophodan. Kao što učimo decu da bezbedno pređu ulicu, tako treba da pratimo i šta rade na računaru.
• Diskutujte i postavite pravila kada i koliko dugo mogu da budu konektovani i koje oblasti da posećuju. Obeležite omiljene sajtove da bi obezbedili brz pristup.
• Budite u istoj sobi kada mlado dete koristi računar ili držite računar u području gde su drugi članovi porodice uglavnom prisutni da biste promovisali interakciju i razmenjivali informacije o tehnologiji. Izvor: Irena Gonda)

Dodajem svoje iskustvo koje je dalo veoma pozitivne rezultate:

• Uključite se na isti forum , i na Newgrounds, i na Facebook, i na http://www.illwillpress.com/ ili gde-god-da-je i vaše dete
• Pokažite da i u vama živi dete , zadobićete vredno poštovanje
• Pričajte sa decom, pitajte ih, hej, pitajte ih ! sa interesovanjem šta ima novo na netu- pridobićete svojom pažnjom njihovo potpuno poverenje
( a i sami ćete saznati šta se stvarno dešava ;)
• Diskutujte o različitim vidjenjima iste web strane...da i vaše dete može videti drugim očima...

I najvažnije, još jedanput: DECO, ne ostavljajte svoje lične podatke na internetu, upišite svoj nadimak, ni slučajno adresu ili telefon..

A poruka i deci i roditeljima: surfujte, istražujte, komunicirajte sa celim svetom, konekcija nas povezuje jedne s drugima na moćan način , ali budite uvek oprezni i slušajte iskusnije ...a drugo, smanjite vreme na internetu, odredite dan i vreme ...