26 Apr 2009

Ako se zalepite za računar i izgubite osećaj o vremenu


Markomdizajn je podelio sa nama informaciju o
odličnom programu/podsetniku kada treba da prekinemo rad na računaru.
Baš mi je trebalo :)
Hvala Markomdizajnu :))

RSI je skrećenica od Repetitive Strain Injury i označava bolesno stanje do koga dolazi prilikom drugotrajnog rada rukama. U suštini, preterano korišćenje tastature ili nekog drugog uređaja, na primer nekog muzičkog instrumenta, dovodi do oštećenja tkiva i do pojave bola.
Workrave je program koji pomaže u oporavku i sprečavanju pojave RSIbolesti. Program vas redovano upozorava da pravite male ili veće pauze, i ograničava vas na dnevni limit u broju sati koji možete da radite. Možete ga besplatno preuzeti na adresi http://www.workrave.org/download/. Osim što vas upozorava da je vreme za pauzu, program sadrži i prikaz vežbi koje možete u pauzi raditi da bi poboljšali cirkulaciju u rukama i ramenima.
Savet: obratite pažnju na opciju Suspend timer when inactive u podešavanjima programa i podesite onako kako vam odgovara. Kada je opcija isključena, pauza će se pojaviti i oglasiti u odgovarajućem intervalu koji podesite bez obzira da li nešto radite ili ne, a ako je opcija uključena program prati vaše korišćenje tastature i miša i na osnovu toga određuje kada će se oglasiti pauza.
Inače, ljudi se na različite načine bore sa ovim problemom, kao što možete pogledati http://www.flickr.com/photos/jcrocholl/tags/repetitivestraininjury/
Čovek je napravio fotelju sa dve tastature sa strane, tako da su mu ruke opuštene pored tela. Ne znam da li mu ovo pomaže, ali se lepo dosetio i potrudio da ovo napravi.

Preuzeto od Markomdizajn