15 May 2009

Kompjuter koji čita na glas za vas

Sjajan projekat.  Televizije Novi Sad!

Čit@j mi! je sintetizator govora na osnovu teksta koji će biti od izuzetne pomoći osobama sa posebnim potrebama, slabovidim i slepim, kojima će biti omogućeno da na lakši i brži način dođu do željenih informacija i samim tim se lakše uključe u svakodnevni život. Primenu će imati i kod starijih osoba koje ne žele da se dodatno zamaraju čitajući tekstualne vesti. Takođe, servis Čit@j mi! će koristiti i svi drugi ljudi, koji danas žive ubrzanim tempom - za kompjuterom rade po dve ili više radnji istovremeno. Ovaj servis im omogućava da u “pozadini” slušaju izabranu vest, dok u isto vreme obavljaju neki drugi posao.

Velibor Pilić iz Saveza slepih Vojvodine pozdravio je aktiviranje ovog servisa, a već je najavljena i nova varijacija servisa koja odjednom čita najvažnije vesti -Web dnevnik.

Nastanak sintetizatora govora na osnovu teksta prilagođenog osobenostima srpskog jezika plod je znanja i naučno-istraživačkog rada naših stručnjaka okupljenih na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Test verzija servisa bi trebalo da se završi u julu mesecu, kada ce Fakultet tehničkih nauka predstaviti novu, unapređenu verzija sintetizatora, koja će biti još približnija prirodnom ljudskom govoru.

Izvor Dragan Varagić Weblog