10 Jun 2015

Koje su najbolje godine za odlazak u kamp i zašto?Spremni za kamp?

“Koje su najbolje godine za prvi odlazak u kamp?"- pitala je juče jedna mama potencijalnog kampera.


To je važno pitanje i obzirom da je bilo postavljeno u tri telefonska razgovora prošle nedelje, izgleda da nam treba neka konvencionalna mudrost koja se nudi široj publici.
Kao jednostavna ali pouzdana smernica, dete je obično spremno za noćenje u kampu kada uspešno može da provede jednu noć van kuće sa svojim drugom. U proseku, to se dešava u detetovoj osmoj ili devetoj godini, jer socijalne veštine i nezavisnost koje se pojavljuju u prvom i drugom razredu pružaju poverenje da dete može da raširi krila. 

Za neke, ovo se možda neće desiti do jedanaeste ili dvanaeste godine ili čak i kasnije, ali suština je da jedna provedena noć daleko od kuće  postavlja na scenu ne samo pripremu za opstanak, nego u stvari, napredak i za odlazak i do nekoliko dana. 

Ovo "pravilo" često služi kao otvaranje očiju i utešnu povratnu informaciju za roditelje koji bi inače procenili da je njihovo dete previše mlado da bi prenoćilo u udaljenom kampu i nisu sigurni da li bi mogli da se snađu u takvoj situaciji.

Možete osetiti veliki jaz između vaše glave i srca pre nego što dete ode u kamp prvi put. 


Znamo da želimo da naša deca budu srećna, a ne tužna, da budu uspešna i jaka, da kažu i urade prave stvari, da se sprijatelje sa svojom generacijom, da im bude prijatno u sopstvenoj koži, kao i da poštuju jedinstvenost i različitost drugih.

Mi rasuđujemo da ako ih zadržimo uz sebe, imamo odgovore i popločavamo im siguran put za svaki njihov korak na njemu, da tada možemo biti prilično sigurni da će sleteti baš tamo gde mi želimo.

Ali šta se dešava iza tog sletanja ? Deca se bore i akademski i društveno sa svojim "unutrašnjim kompasom" za rešavanje problema, donošenje odluka u uspostavljanju odnosa,  jer sve veštine neophodne za uspešan i zadovoljavajući život  nikada ranije nisu bile aktivirane. 

Vi sigurno ne želite da im se to pojavi ispred  vrata fakulteta. Puštanje deteta da ode u kamp može dati  osećaj kao da vam je neko odsekao desnu ruku, posebno kada postoji mogućnost da vaše dete oseća nostalgiju za kućom ili nesigurnost i napravi grešku, ili ne jede zato što su on ili ona izbirljivi u jelu. 

Možete prepoznati da će vaše dete imati koristi od kampovanja (da ne pominjemo uživanje!), stičući  iskustvo udaljeno od kuće, ali, roditeljsko srce će zalupati na samu ideju da ga pušta da ode.

"Nezavisno obrazovanje" sledi krivu učenja, slično kao u matematici, čitanju ili sportu.
Tinejdžer ne može da razume algebru, da napiše opširan sastav, niti da uspešno pogodi koš svaki put, a da nema osnove tog znanja. Tinejdžer ili mladić se ne može probuditi jednog jutra, sav samouveren, nezavisan, samostalan i željan da proba nove stvari.

Onda kako dođe do toga?

Tako što mu odrasla osoba daje primerene doze samouverenosti u primerenim i prikladnim vremenima i tako što ima hrabrost da kaže detetu "Možeš ti to, samo napred". 
Naravno, postoji mnogo načina da detetu pružite takvu mogućnost. 

Letnji kampovi su napravljeni da pomognu roditeljima u ovom zadatku. Ako odredite da je vreme za kamp u kojem će prespavati, prirodno je da i vi i vaše dete budete nervozni... i sve više kako se leto približava. Znate da će vama biti teže nego detetu. 
Dok ste vi kod kuće i "opraštate se", on ili ona će se prilagoditi i pod vođstvom i podrškom osoblja, uživati u svim stvarima kojima se vi nadate: sticati nove prijatelje, probati nove aktivnosti, živeti u prelepom i zdravom mestu. Ako vaše dete oseća želju za kućom – pita se šta se dešava svima, svo vreme - srce će vas zaboleti, ali u glavi ćete znati da će prevazilaženje želje za kućom lansirati vaše dete u sledeću deonicu nezavisnosti. 

Odlazak u kamp daje deci samouverenost da odu u dalje avanture, znajući da ako su to uradili jednom, mogu to opet i mogu uspeti.

Verovali ili ne, smene kampa prolaze brzo. Kada se deca vrate kući vi možete da slušate njihove kamperske priče, slušate kako pevaju kamperske pesme i osetite njihov ponos za sve što su uradili i uspeli, znaćete i u glavi i u srcu da ste im dali najlepši poklon.

Vaš KompKamp