1 Mar 2012

Od najbolje Mame na svetu


Ne, nisam ja najbolja mama na svetu, mada se trudim da budem. (  i mada  često čujem od svog sina da to jesam :)

Ovo je tekst sa predivnih web stranica Najbolja mama na svetu,
a nisam odolela da ga ne podelim ovde sa mojim čitaocima, mada je original mnogo bolji, sa sve slikama.
Obavezno ih posetite.


Za sve mame koje vole svoje dečake, bore se sa njima svaki dan, umorne su zbog njih ali i ponosne i koje žele da doprinesu tome da njihovi dečaci budu još bolji od nekih odraslih muškaraca koje poznaju, sakupili smo pravila koja će im u tome pomoći. Pogledajte i dodajte svoja pravila u komentarima.

Ljubite ga
Iako izgleda divlje i uništava sve okolo skoro ceo dan, ljubite ga. Dečaci imaju momente u kojima su nežni i osećajni, ne dozvolite da ih izgube. Ljubite ih i kada su bebe i kada su adolescenti. Mama dete može da poljubi kad hoće, i koliko god ono bilo veliko. On to treba da zna.

Uvek nosite sa sobom flastere i maramice
Biće vam neophodni, mnogo puta. Maramice je bolje da budu vlažne.

Izađite s njim napolje
Isključite televizor, video igrice, telefon. Izađite napolje i budite sa njim. Pratite ga u njegovim istraživanjima, gledajte njegov izraz lica i odgovarajte na njegova pitanja. Biće vam super.

Naučite ga da se vežbom stiže do savršenstva
Ovo ne važi samo za aktivnosti kao što su sport ili muzika, već na sve u životu. Bolji pisac se postaje samo pisanjem. Bolji slušalac slušanjem. Bolji govornik držanjem govora. Ako želi da u nečemu postane bolji, moraće da se potrudi i vežba.

Naučite ga da osećanja imaju odgovarajući naziv
Dečak će vrištati kad je isfrustriran i plakati iz straha, a kad je uzbuđen ili ljut može i da ugrize. Celo njegovo telo reaguje na emocije koje oseća. Pustite ga da bude kakav jeste ali mu objasnite koja je to emocija i koja je prava rekacija na nju, za buduće potrebe. Pokažite mu kako drugi ljudi ispoljavaju svoja osećanja. Vodite ga kroz svet osećanja da bi jednog dana znao razliku između ljutnje i stida, razočarenja i tuge.

Naučite ga pere svoj veš
...i pusti mašinu za pranje sudova i ispegla košulju. Možda neće uvek odlučiti da to znanje primeni, možda nikada neće ni morati. Ali jednoga dana, njegova žena će vam biti veoma zahvalna.

Pustite ga da pleše
Nije važno kako pleše važno je da ga naučite da je sasvim u redu da pokaže svoje pokrete kad čuje dobar ritam. Ples i muzika su univerzalni i kuda god ga put povede, biće muzike.

Naučite ga lepim manirima
Zato što je lepo biti kulturan i zato što će tako biti dobar primer drugima.

Naučite ga da bude nežan
Sa bebama, cvećem, životinjama ... i osećanjima drugih ljudi.

Dajte mu nešto u šta može da veruje
Za trenutke kada će biti uplašen, ili nervozan, ili će mu srce biti slomljeno. Dajte mu nešto za trenutke kada vi ne možete biti tu, nešto čemu može da se obrati kada se oseti usamljeno, kako bi znao da nikada, ali baš nikada nije sam.


Izvor : Najbolja Mama Na Svetu