23 Jun 2012

Upomoć, deca su na raspustu! Ovog leta, 2020. tri meseca !

Koliko god da nam deca govore da ne mogu da dočekaju leto raspust, rečenica ,,Dosadno mi je ,,  neizbežno se čuje , ponekad brže i češće nego što očekujemo!Dok deca uživaju u slobodi koja dolazi sa letnjim raspustom, oni i dalje vole da imaju ispunjen dan.

Mi svi želimo da se naša deca ponovo upoznaju sa jednostavnim zadovoljstvima ili da se razvije radoznalost o prirodnom svetu , ali to se nikada neće desiti ako nastavite da pokušavate da ih odvratite angažovanjem ili uzbudljivim putovanjem.

Neka provedu prve nedelje raspusta kod kuće i da bulje u zid. Ponudie im bezvezne poslove kao alternativu. Na kraju, njihova dosada će ih odvesti da toga da izmisle sopstvene igre, što će ih zauzvrat  dovesti do veće kreativnosti i povećanja samopouzdanja. Mala cena koju treba da platite da ih ne biste morali voditi u zabavne parkove.

Evo nekih ideja šta sve deca mogu da rade dok ste na poslu. 1. Zasade povrće u saksije na terasi ili u baštici. I onda da ga pojedu.
 2. Da posade cveće koje lepo miriše.
 3. Da postanu fotograf i snimaju sve što ih okružuje, a onda to postave na svoj blog.
 4. Da dobro iskoriste obližnje parkove.
 5. Idite na sajt lokalnih aktuelnih događaja, na primer Porodični vodič, odštampajte raspored događaja u gradu i zalepite ga na frižider.
 6. Postavite cilj i završite kućni projekat. Nadjite način da vam deca pomognu.
 7. Da prošetaju  rano ujutru do pijace, kupe voće  ili pogledaju raznovrsnost na tezgama...mogu i da ih slikaju.
 8. Dajte deci da naprave večeru. Zapravo, napravite tradiciju od toga.
 9. Pozovite gosta,  drugara svog deteta, organizujte prespavanku. I možda će drugi put vaše dete biti pozvano u goste, a vi će te imati slobodno veče.
 10. Da prave krede u boji -1 šolja gipsa, 2 čaša vode, uljane boje u prahu, modle od papirnih čaša, toalet papir i sl. i nek nešto dekorišu
 11. Neka naprave svežu limunadu. Mogu i da otvore štand (od kartonskih kutija, plastićnih i drvenih gajbica, koje mogu da oboje ili oblepe ukrasnim papirima...) pred zgradom, pa da je prodaju!
 12. Mogu da idu sa komšijom ili prijateljima na pecanje. Deca uglavnom mogu da bace udicu bez dozvole.
 13. Deco, presujte cveće. Napravite sliku od presovanog cveća.
 14. Pravite nakit od kućnih sitnica ( rezanci, ne primer, obojite ih, pirinač, pasulj...), ili stare ogrlice, koje su pokidane, mogu da se kombinuju u sasvim nove.
 15. Napravite u okolini mini golf
 16. Naučite babu i dedu da koriste Skype. I hvalite se novim veštinama.
 17. Napišite/ilustrujte strip. Napravite od toga grupni projekat ili dajte svakom da pravi svoj.
 18. Igrajte se sa glinom ! I svoje kreacije ispecite kad dodje mama…Napravite izložbu radova u komšiluku i prodajte za sladolede :)
 19. Počnite da pišete svoju knjigu.
 20. Napravite zmajeve i tokom vikenda idite u prirodu da ih isprobate. Ima gomila linkova na netu Kako napraviti zmaja! Pripremite kanap, slamčice i tanji papir i pogledajte upustvo na blogu Neverland Nook.
 Ili dodjite u KompKamp po ostalih 130 ideja! 


Dodajte u komentaru svoje ideje!

Hvala što posećujete moj blog!