12 Apr 2014

Kako sprečiti čežnju za kućom?Nije laka odluka: da li da prijavite dete u letnji kamp?

Želite da se lepo provede, ali se brinete o tome da će mu nedostajati kuća.
Istraživanja brojnih stručnjaka za kampove kažu da je manje od jednog procenta dece koja se toliko užele kuće da moraju da odu iz kampa. Za one koji se brinu "Šta ako je moje dete u tom jednom procentu?" evo četiri saveta koji će pomoći oko čežnje za kućom:

1. Pobrinite se da je dete samo spremno

Deca su spremna za letnji kamp kada sama počnu da se raspituju i kada nemaju problema sa spavanjem kod svojih drugara. Većina dece od 8 i 9 godina su spremna za dvonedeljni kamp ako su provela nekoliko noći dalje od kuće.


2. Neka sami izaberu kamp

Šansa da decu uhvati nostalgija se znatno smanjuje ako su u kampu gde im je zabavno i gde imaju dovoljno aktivnosti da ne misle na kuću. Dopustite detetu da  učestvuju u procesu biranja kampa, to će mu pomoći da izabere kamp u kojem će uživati.


3. Prijavite ih sa prijateljem - ako to žele

Pričajte sa roditeljima od najboljeg druga vašeg deteta ili neka se deca sama raspitaju među drugovima ko još planira da ide u letnji kamp. Ako nađete nekoliko drugova sa kojima dete želi da ide u kamp, koordinirajte sa roditeljima da ih zajedno prijavite. Imati prijatelja u kampu dosta znači, ukoliko se dete prvi put odvaja od kuće.4. Budite pozitivni kada se rastajete

Najteži deo celog procesa je samo pozdravljanje sa vašim detetom. Veoma je važno da budete srećni, veseli i staloženi. Nikada ne treba da kažete "Ako ti nedostaje kuća, doći ću po tebe". Držite se podalje od ideje nedostajanja kuće i ne dajte vašem detetu slične ideje.


5. Ako ste odlučili da dete prijavite u kamp

Da biste sprečili čežnju deteta za kućom savet je da pustite dete da vas ono samo pozove telefonom.
Manje će tugovati za kućom ako ga ne zovete često, jer biste ga u suprotnom podsećali na kuću.
Posebno je poželjno da dete u kampu ne posećujete. Mnogi kampovi baš zbog toga nemaju opciju posećivanja dece.