18 Apr 2014

Ono što dete nauči u kampu nosi sa sobom kući i za ceo život


Kamperska sredina pruža bezbedno mesto da deca uče i da se razvijaju tako što donose sopstvene odluke. Kada se kamperima da sloboda da sami grade svoje iskustvo, oni uči kako da samostalno donose odluke, da prihvate  iskustva - dobra i loša, da rastu u znanju da su sami napravili dobru odluku ili da će sledeći put nešto novo probati.
Drugim rečima: na bezbedan i zdrav način dete uči na svojim greškama. Ovaj proces je ključan zato što u deci budi odgovornost, samoodrživost i samopouzdanje.Ono što dete nauči u kampu, nosi sa sobom kući i za ceo život. Mnogi roditelji kažu da nezavisnost i samopouzdanje koje dete stekne u kampu pomogne da se dete, kada se vrati kući, odlepi od loših navika, nekvalitetnih grupa prijatelja i ponašanja.

Kamp dozvoljava deci da vide prednosti zdravih navika ponašanja kao što su strpljenje, tolerancija, empatija, smeh, nezavisno razmišljanje, rešavanje problema i još dosta toga.

Najbolji deo učenja ovih neophodnih životnih veština u kampu je da je to aktivno učenje - to je nešto što kamperi RADE iz dana u dan. Uče kako da spoje uspeh i samopouzdanje sa fizičkim kretanjem i sa nekim kreiranim delom. Uživaju u prostoru i slobodi pod vedrim nebom. Trče, skaču, bave se  sportom, istražuju prirodu, dele užine i iskustva, spajaju se sa ljudima oko sebe i sa svetom oko sebe. 

Ova iskustva grade temelj zdravlja i veze sa prirodom koja brzo može postati stil života.


Sledeći post :

Pet načina da pomognete detetu da izgradi samopoštovanje & samopouzdanje

1. Pomozite im da postanu ličnosti koje rešavaju probleme 

2. Podstaknite sposobnosti

3. Odajte priznanje njihovim pokušajima i trudu

4. Ne folirajte

5. Da li ste spremni da budete i fleksibilni?

U medjuvremenu, pogledajte i ovaj članak

Kako razviti samopoštavanje kod dece.