7 May 2014

Ne samo novi programi u letnjem kompjuterskom kampu 2014. nego i ...


Letnji KompKamp  je osnovan 2007. godine, a prve grupe dece u kampu učile su 2008. 
Tada smo bili u Erdeviku, prelepom seoskom ambijentu! 

Pogledajte naš prvi web sajt iz 2008. i sam početak druženja dece.
Ono što je najlepše i čini nas ponosnim je da se 60 % dece vraćaju svakog leta.
Zbog njih smo uveli sistem da se svakog leta dodaju novi softveri.

Za ovo leto smo pripremili tri potpuno nova programa:

Java, programski jezik

Šta je Java?
Java je objektno orijentisani jezik razvijen od strane kompanije Sun Microsystems 1991. godine, kao deo projekta koji je za cilj imao da razvije softver za elektronske uređaje (televizore, video rekordere i sl.). Upravo zbog toga, Java je morala da bude jednostavna, brza, efikasna, pouzdana i lako prenosiva sa jednog uređaja na drugi. Ove osobine su je učinile idealnom za distribuciju izvršnih programa preko WWW, kao i za razvoj softvera koji je nezavisan od platforme na kojoj se izvršava. Java je doživela posebnu ekspanziju kada je 1994. godine napravljen prvi web browser, HotJava, koji je mogao da izvršava Java aplete (posebne programe namenjene za izvršavanje u okviru čitača).

 Karakteristike Jave
• Jednostavna
Sintaksa Jave se oslanja na programske jezike C i C++, međutim ona je daleko jednostavnija od njih. U Javi nema pokazivača, nizovi su realni objekti, upravljanje memorijom je automatsko.
• Objektno orijentisana
Pruža mogućnost za kreiranje fleksibilnih, modularnih programa. Kao i većina objektno orijentisanih jezika, Java uključuje biblioteke klasa koje obezbeđuju rad sa osnovnim tipovima podataka, ulazom i izlazom, osnovnim Internet protokolima, kontrolama za kreiranje korisničkog interfejsa i dr.
• Nezavisna od platforme : programi pisani u Javi se lako prenose sa jednog kompjutera ili uređaja na drugi, bez obzira na različito radno okruženje tih uređaja. Jedini preduslov je da je na uređaju na kome se program izvršava instaliran interpreter za Javu, nazvan JVM (Java Virtual Machine).
• Pogodna za rad u mrežnom okruženju: koristi se u većini elektronskih uređaja (TV, VCR, mobilni telefoni, računari)
• Podržava konkurentno programiranje.Pomoću niti (threads), Java programi mogu da izvršavaju više zahteva istovremeno.
• Podržava Unicode: Java Platforma je hardversko i/ili softversko okruženje u kome se program izvršava. Neke od poznatih platformi (radnih okruženja) su svakako Microsoft Windows, Linux, Solaris OS i Mac OS. Većina ovih platformi može biti opisana kao kombinacija operativnog sistema i odgovarajućeg hardvera. Java platforma se razlikuje od ostalih po tome što je to u stvari samo softver koji se izvršava na višem nivou od operativnih sistema.
Java platforma se sastoji od dve komponente: Java virtuelne mašine (JVM)
Java API (Java Application Programming Interface)
Programi pisani u drugim programskim jezicima bivaju prevedeni kompajlerom u mašinski kod kompjutera na kome se izvršavaju. Ove instrukcije su specifične za sistem, pa takvi programi funkcionišu samo na istim sistemima. Java programi nakon kompajliranja prelaze u tzv. bytecode. Da bi bajtkod mogao da se izvrši na nekom računaru, neophodno je da na njemu postoji interpreter za Javu, nazvan Java Virtual Machine. JVM prevodi bajtkod u kod koji može da se izvršava na odgovarajućem hardveru.
Yakov Fain je svojevremeno napisao odličnu knjigu za Javu, za sve, uzrasta od 11 do 88 godina. Možete je preuzeti ovde.

Java se koristi za kodiranje igrica, ali  Java može da se koristi i za izradu malih Web aplikacija (koje zovemo apleti). Opak, to je obiman i složen programski jezik na kome se obično pišu obimni
programi za velike firme. Java se smatra jednom od onih ubitačnih alatki, koje nam ne trebaju za većinu uobičajenih potreba prilikom izrade Web lokacija. Ako ste se odlučili za web dizajn (kao što je pisac ovog bloga :) ), možete da živite mirno i opušteno i ako ne znate ni J od Jave (kao što živi većina Web dizajnera i programera).
Više o prigramskom jeziku Java pogledajte u Izvornom tekstu


Autodesk Mudbox- 3 D modelovanje

Mudbox ®  program opisuju kao program za digitalno vajanje i digitalne slike. To je  softver koji omogućava da kreiramo objekte  3D, prava digitalna umetnička dela . Mudbox nudi okruženje visokih performansi i alata profesionalnog kvaliteta  koji će vam pomoći da stvorite visoko realistične 3D likove, uključujući okruženja , detaljne rekvizite i neodoljive idejne koncepte za kratko vreme.

Pogledajte zvanični web sajt za Mudbox.

Da li znate da Autodesk ima besplatne proizvode i usluge? Postoji širok asortiman besplatnih Autodesk proizvoda za pregledanje sadržaja fajlova, alata za anotaciju... pogledajte nešto stariji tekst za 18 besplatnih Autodesk aplikacija, na sledećem linku više novijih tekstova.

Final Cut  Pro - obrada video i audio zapisa

Final Cut Pro je program razvijen od strane Macromedia Int. a kasnije od kompanije Apple. Program se koristi za manipulaciju video materijalima što podrazumeva osnovne postipupke (sečenje, montaža,...) kao i dodatne funkcije kao sto su korekcije boja i razni audio i video filteri. Final Cut Pro je danas glavni profesionalni softver za obradu videa zbog njegove relativno lake i pre svega izlazne karakteristike, odnosno korisniku pruza veliki spektar video formata u kojima video moze biti zapisan.


FC Pro  omogućava nelinearno, ne - destruktivno uređivanje  za video formate, uključujući DV, HDV, P2 MKSF (DVCProHD ), KSDCAM (preko plug-ina ) i 2K filmske formate. On podržava veliki broj video numera istovremeno (ograničeno uglavnom hardverskom opremom).

FC  softver za Apple uređaje je profesionalan program i  integrisan sa drugim stručnim aplikacijama za obradu video formata, uključujući i kodiranja za uređaje kao što su iPod, Apple TV i Blu-ray diskove. DinamicRT omogućava real-time efekte MultiStream arhitekture, koja može da se podesi na automatski  kvalitet slike i frejmova tokom reprodukcije, te da zadrži efekte u realnom vremenu. 

Pogledajte više na zvaničnom web sajtu na sledećem linku.
  

I NE samo novi programi ! 

Ovog leta smo se, zahvaljujući donaciji Erste Banke, opremili i sa dodatnih 15 računara! Jeeee!Dakle,  ako je vaše dete previše za računarom, 

izabrali ste  pravo mesto za njega.U sledećem blog postu nešto više o CMS - Content Management System.