29 May 2014

Zašto fantastični roditelji šalju decu u kamp – 5 razloga


Photo taken from 

U slobodnom prevodu:

Super mama, super tata :)

Odri Monke
Moja stidljiva, tiha ćerka je sa devet godina otišla u kamp, gde nije znala nikog živog. Nakon dve nedelje, vratila se kao drugo dete. Zablistala je! Stekla je prijatelje, naučila brdo aktivnosti, osećala se sigurno, voljeno, samopouzdano i srećno – baš, baš srećno. Bez obzira što je to meni teško palo, za nju je bio pun pogodak – nešto najbolje što sam ikad uradila za nju. 
—Roditelj koji je po prvi put poslao dete u kamp


Mnogi roditelji ne puštaju decu na školske ekskurzije ili na rekreativne nastave na otvorenom sem ako i sami krenu, pa nije za čuđenje da će takvim roditeljima i sama pomisao da pošalju dete u kamp gde će dete ostati više dana deluje nezamislivo. Ako šaljete decu u kamp, možete očekivati zapanjene reakcije ovakvih „anti-kamp“ roditelja. Mogu vas upitati: „Kako izdržiš toliko bez svog deteta?“ ili „Kako će dete izdržati bez tebe?“ ili „Nije li isuviše mali da ga samog šalješ u kamp?“ Možda će i komentarisati „Nikad ne bih poslao dete u kamp na dve nedelje“. Iza svih negativnih odgovora se krije kritika vašeg odgajanja deteta.

Ako se nađete u nezgodnom položaju izloženi kritici zbog odluke da malo dete pošaljete u kamp, dobro će vam doći rezervna „municija“ kojom ćete odbraniti svoju odluku. A i da se nikad ne nađete u situaciji u kojoj morate da odbranite odluku o kampu, neka vas ovaj spisak podseti na samo neke od brojnih razloga za sjajno podizanje deteta kome doprinosite njegovim slanjem u kamp!

Ovog leta, vaše dete će u kampu . . .

Postati nezavisno


Odlasci u kamp su mi pomogli da opstanem još nezavisniji i bolji u radu sa ljudima. Zahvaljujući vremenu koje sam proveo u kampu, u stanju sam da sigurno priđem nekome i predstavim se i da se družim sa novim ljudima.
—Kamper sa petogodišnjim iskustvom

Dajete detetu šansu da živi i razvija se bez vašeg prisustva i stalnog nadzora. Porast samopouzdanja i nezavisnosti u kampu se dešava BAŠ ZATO što vi niste tamo. Druge prednosti koje kamp donosi detetu možete naći u članku Ugasite radar.

Osetiti zabavu i avanturu detinjstva na otvorenom


Svom detetu darujete čarobne uspomene iz detinjstva – blato, avanturu, priče i dane i noći ispunjene šalama, koje sa drugarima provode na otvorenom, pod zvezdama, oko logorske vatre. Te uspomene iz detinjstva traju doveka. Dobro sročenim rečima dr Majkla Tompsona: „Najlepše uspomene iz detinjstva se ne odnose na odrasle“.

Opustiti se


Dete će dobiti odmor od pritisaka i stresa takmičarskih sportova, škole, pa i vas. Izvinjavam se ako vas to vređa, ali sam i sam dobronameran, ali preterano zaštitnički nastrojen roditelj, koji deci pruža „malo mnogo“ saveta, povratnih informacija i smernica. Deci treba odmor od našeg dobronamernog učešća u njihovim životima.

Isključiti se


Kamp mi je pomogao da zavolim prirodu i otvorene prostore – mnogo više nego da nisam išao u kamp, koliko mi se čini. Duže mogu da izdržim bez veze sa mobilnim telefonom i društvenim mrežama, jer mi je kamp pokazao da se fenomenalne stvari dešavaju kada ostavim telefon i lepo porazgovaram s' nekim.
—Kamper sa petogodišnjim iskustvom

Pružate detetu priliku da se isključi i stvori lične veze sa drugom decom i pozitivnim, mladim uzorima. Isključivanje je jedna od mojih omiljenih tema, o kojoj više možete pročitati u člancima Pet razloga da se isključite i Isključite se, koji prikazuju brojne koristi odvajanja od tehnologije.

Postati bolji u stvaranju i održavanju prijateljstva


Čini mi se da sam zahvaljujući kampu postao ljubazniji i da lakše sklapam prijateljstva.
—Kamper sa trogodišnjim iskustvom

Zbližavanje i prijateljstva koja se ređaju u kampu nisu ista kao u školi i u sportskim ekipama. Moć zajedničkog života i zajedničkih iskustava, bez ometanja, predstavlja idealan scenario za doživotna prijateljstva i upoznavanje drugih „do srži“. Ako vas zanimaju prijateljstva koja se rađaju u kampovima, pročitajte članak Prijatelji: suvo zlato u doba plastike.

Dakle, ako iko ikada bude preispitivao vašu odluku da pošaljete dete u tradicionalni, višednevni kamp ovog leta, objasnite im da vam je teško da pustite dete, ali da ga darujete poklonom koji će mu značiti više od bilo čega materijalnog što biste mogli da mu kupite.

Odri Monke je sa svojim suprugom Stivom vlasnik i upravnik kampa Gold Erou (Lejkšor, Kalifornija) već dvadeset i pet godina. Imaju petoro dece (od deset do dvadeset godina), koja čitave godine žive u kamperskom stilu. Odri je član ACA od 1989. godine, a bila je i predsednik Zapadne asocijacije nezavisnih kampova (Western Association of Independent Camps – WAIC) od 2007. do 2010. godine. O kampu i odgajanju dece piše na sunshine-parenting.com.