1 Mar 2019

Naučite decu da se spakuju u 5 koraka

Uradjen Update Marta, 2019.g. pri kraju ovog teksta.

Za decu pakovanje za odlazak u kamp treba da bude deo njihovog osamostaljivanja.

Pripreme za pakovanje preporučujem da počnete 5 dana pred putovanje.

U pripreme spada spisak i otvoren kofer.

Pakovanje rade deca! 

Zašto? Zbog toga da bi znali gde su šta stavili.Jedan od najboljih saveta koji vam mogu dati je da pokažete deci na jednom primeru kako se pojedine stvari pakuju, na primer majica (urolano) ili sandale (jedna nasuprot druge u obrnutom smeru).

Želela bih da sa vama podelim nekoliko saveta i trikova: odeću podelite po danima, stavite u najlon vrećice, na svakoj vrećici napišite za koji je dan. 

Spremite i jednu veću najlon vrećicu za odlaganje prljavih stvari.

Prvi korak:
Iznesite kofer i ranac koje će dete  koristiti. 

To je jasan znak, koji će im ukazati da ne mogu da ponesu čitavu kolekciju plišanih igračaka. Poseban savet je da im dozvolite da sami pakuju kofer. Pokažite im kako, jednim primerom.

Drugi korak:
Pre pakovanja neophodno je prvo da dete napravi spisak. 

Dete treba samo da napiše spisak stvari koje želi da ponese, a onda ga zajedno korigujte.
Spisak se po završetku pakovanja stavlja od gore, u kofer.

Pomozite im u korekciji spiska! Spisak se može pisati na jednom listu papira ili zasebno, na nekoliko, po danima, da deca odaberu odevnu kombinaciju za svaki dan u kampu.Primer za dnevni raspored u koferu:
Evo i jednog videa za primer, a predlažem da i sami snimate pakovanje, da postavite na Youtube za pomoć drugoj deci. Ima ih zaista malo, a vi postanite Youtube zvezda  :)
Treći korak:

Dete treba da (uz omiljenu muziku!) pripremi stvari sa spiska. Neka ih iznese na pod ili na krevet  i poređa po danima. Da označi na spisku sve što je iznelo za kofer.

Ovde štedite vreme. Dok oni rade na sakupljanju odeće, možete da im dajete sugestije. 
Posmatrajte kako se pakuju i ponudite im pomoć, ali ih prvenstveno pustite da rade sami. 

Bićete ponosni i vi i vaše dete!

Poređane stvari im pružaju konačni uvid u ono što nose. Morala sam godinama da koristim najbolje tehnike mama „manipulacije“, da bih „preporučila“ dodavanja i/ili izbacivanja. Mudro birajte svoje bitke.

Ideja je da pustite decu da odaberu odevnu kombinaciju za svaki dan odmora. Evo i jedan primer spiska, koji vam može biti od koristi. Nadam se da će vam odgovarati jedan od tih formata ili da će vas inspirisati za izradu sopstvenog spiska.
Ovo je naš predlog spiska stvari za kamp.

Četvrti korak, vrlo važan:

Deca ređaju stvari u kofer. 

Da li su mudro odabrali svu garderobu, u skladu sa aktivnostima za letovanje? Da li su se setili da pripreme donji veš i čarape? Sada, koji god metod da koristite (ja uvijam odeću u valjke!), mogu brzo sami spakovati svoj kofer i ranac.

Peti korak:
Proverite da li je spisak označen po stavkama i obavezno ga stavite od gore na stvari u kofer.

Čestitajte detetu i zahvalite mu se na pomoći,  jer ste vi u međuvremenu nešto drugo mogli da radite (kao ;) )


Ovo čini obavljen posao njihovim (neće se žaliti na izbore odevnih kombinacija jer su ih sami birali) i pomaže u njihovom uključivanju u pripreme za put.

Ne zaboravite: oni dolaze u kamp, neka izbor bude njihov, ono što oni vole i u čemu će se osećati udobno i opušteno. 

Deca se u kampu  isključivo sama raspakuju. Ukoliko im bude potrebna pomoć, za to postoje osobe u kampu.

Dodajemo predlog: stara majica za šaranje i pisanje flomasterima po njoj.
Bilo bi dobro da spakujete i dodatnu toplu trenerku za veče ili džemperić, jer su večeri sveže.

→ →→→→→→→       ⏬
U martu 2019. godine najavili smo promenu u pogledu opreme koju dete treba da ponese u kamp, a iz razloga što je sve veći broj dece počeo da donosi svoje prenosne računare, da bi softvere i svoje radove lakše poneli kući i nastavili rad. Konsultacije online po ugovoru imaju godinu dana posle kampa sa mentorima Komp Kampa. (Teodor i Edin)
Novina je dakle da deca treba da ponesu svoj laptop. Sve od lične opreme koristi isključivo vlasnik opreme/uređaja. Oprema/uređaj se čuva u kabinetu sa računarima. 
Preporučena konfiguracija prenosnog računara stoji u Ugovoru za roditelje.
Hotel je pod video nadzorom 24 sata, te za eventualna oštećenja uređaja Komp Kamp ne snosi odgovornost, nego lice koje je računar bez dozvole koristilo. 


Podsetnik: VAŽNO!
Zdravstveni obrazac popunjen kod detetovog lekara je obavezan! Formular zdravstenog obrasca je na stranici za registraciju, odštampajte ga i odnesite lekaru 8 dana pred put. Popunjen obrazac nam je neophodan iz dva razloga: ukoliko je dete alergično na neke lekove ili hranu ili ukoliko pije lekove zbog neke hronične bolesti (na primer, epilepsija), moramo biti upoznati sa tim.


Uputstvo za putovanje:
Pogledajte uputstva za putovanje do hotela NORCEV.

Dežurni lekari  ukoliko se pokaže potreba, nalaze se na 15 minuta od hotela, opštna Irig ili 30 minuta Novi Sad.
Deca su osigurana tokom boravka u kampu preko osiguranja Hotela NORCEV.

Želimo vam srećan put i jedva čekamo da počnemo kamperski život! P.S. Ovaj blogpost pisan je 2014. osvežen tokom 2016. i dodatno obnovljen 18. maja, 2019.