5 Jun 2014

Zašto šaljem dete u letnji kamp


Ovog avgusta šaljem svoju osmogodišnjakinju S u Ženski kamp za skaute. Kada sam je prvi put pitala da li želi da ide, veoma se obradovala, ali je iz nedelje u nedelju postajala sve nervoznija. Ponekad ne bi mogla da spava i tražila me je po kući sa pitanjima:

  •       Kako ćemo se tuširati?
  •       Gde odrasli spavaju?
  •       Šta ako nam treba nešto?
  •       Šta ako nešto ne želim da radim?Tuga mi je da je gledam, koliko je uznemirena predstojećim odlaskom u letnji kamp. Imam neki crv sumnje da ću joj mahati ispred autobusa, a ona će mi mahati sa očima punim tuge. To će biti užasno. Sa druge strane, želim da se ovo desi. Želim da bude nervozna i da shvati svoju sposobnost da se snađe daleko od mame i tate. Želim da bude željna kuće i da nauči da iskoristi kako da najbolje iskoristi svoj boravak u kampu. Želim da nauči kako da se izvuče iz svih blesavih dečijih čudesa sa kojima se suočavaju kada nisu u elementu.


Upravo sam pročitala ovaj članak, koji obuhvata toliko toga što se nadam da će se desiti. Otpornost, timski rad, isprobavanje nečeg novog i prosto odrastanje. Kod nas leto traje dugo, što znači dosta putovanja (sa ili bez mame – ali sa bakom), a onda odlazak u letnji kamp. Veoma smo srećni što možemo toliko da putujemo sa decom. Čini mi se da će im to u budućnosti značajno pomoći, kroz izgradnju navika dece da izađu napolje i istražuju. Oduvek sam bila pobornik ideje obilaska drugih delova sveta nakon završenog fakulteta ili srednje škole i mislim da bi za nju to bila prava avantura.

Što se letnjeg kampa tiče, prošle godine smo dva puta odlazili u kampove. Videla je svoju spavaonicu. Zna kako sve u kampu funkcioniše. Dakle, sve joj je veoma poznato. Ali se ipak plaši. Na sreću, već sam platila. Ne traži da ne ide u kamp, već se i dalje drži na liniji „ja se plašim“. Drago mi je što sam je inicijalno uhvatila u naponu hrabrosti, kada sam joj prvi put predložila odlazak u kamp. Veliki broj njenih drugara je na pitanje roditelja odgovorilo „nema šanse“. Da je Sem na prvi predlog rekla da ne želi da ide, ne bih je pritiskala. Ali pošto je prihvatila, koristim tu činjenicu.

Takođe pokušavam da je pripremim za samostalan let avionom iduće godine, kada bude išla u posetu baki. Ja od svoje pete godine letim sama, pa iako su „drugačija vremena“, mislim da je to dobro, veoma sigurno i dobro iskustvo i lekcija. Verovatno ću decu poslati zajedno da bi imali društvo. Videćemo.

Izvor teksta i fotografije: Why I’m Sending My Child to Summer Camp
prevod: Lana