8 Oct 2014

Kako najbolje iskoristiti šanse u periodu „izvan kampa“


U susret našem sledećem druženju u oktobru, prvo po redu je poseta kompaniji "Mad Gead Games" , a zatim pripreme za učešće na Warm Up Casual Connect Belgrade.

Da li smo u kontaktu i izvan kampa? Tim povodom, donosimo vam tekst od sjajne  ACA asocijacije:


Često se pominju šanse za obrazovanje, koje deca imaju u periodu „izvan škole“. To je vreme od 3 popodne do 10 uveče, vikendom, praznicima, i kao najveći od svih: letnji raspust. Kad se sabere, ima dosta vremena. U ovom periodu može nastati značajna promena u radu na edukaciji dece.

U kampu vidimo decu u najboljem mogućem izdanju, a roditelji to shvataju kada dođu po njih. Deca su ispunjena i srećna; susrela su se sa izazovima, prihvatila ih i prevazišla. Učila su na nove načine. Osećala su se kao da su deo zajednice. Pošto su deca „proživela“ kamp, roditelji u tim poslednjim trenucima koje provedu sa nama uvek žele da znaju: „Šta je sledeće? Šta nam je činiti i kako da pomognemo deci da zadrže takvo raspoloženje do sledećeg juna?“

Upravo tu leži šansa. Vrata su otvorena, pa je potrebno da zgrabimo šansu da unapredimo sopstvene, individualne programe, ali i da unapredimo kamp kao obrazovni resurs od ključnog značaja u našoj zemlji.Potrebno je da na najbolji moguć način iskoristimo devet meseci izvan kampa. Od mnogih sam čuo da direktori i savetnici u kampu mogu biti među najuticajnijim osobama u životu deteta, ali ako se zadržimo na svega tri meseca u godini, propuštamo sjajnu priliku da proširimo programe kampa i da bolje ispunimo našu kolektivnu viziju.

Pa, da pitam sve kojima je kamp profesija – da li na najbolji moguć način koristite ovo vreme izvan kampa?
  • Da li često komunicirate sa kamperima na temu životnih lekcija koje su naučili u kampu?
  • Da li pružate zdrave mogućnosti u okviru vaših programa, na osnovu kojih bi se kamperi međusobno družili u periodu izvan kampa?
  • Da li roditeljima pružate savetodavne i mentorske usluge, kako bi ih osposobili da inspirišu decu da čitave godine žive na kamperski način?
  • Da li svom osoblju omogućavate da zadrže kontakt sa vama i sa ostalima, da bi u periodu izvan kampa zadržali osećaj da su deo zajednice?
Da pitam i rodetelje – da li sarađujete sa kampom, da biste pomogli detetu kada prođe leto?
  • Da li tražite podršku od kampa, kao izvora informacija o edukovanju deteta od septembra do maja?
  • Da li koristite šanse koje nudi program kampa za vas i vaše dete, u cilju dalje izgradnje kamperske zajednice?
  • Da li redovno podsećate svog malog kampera na lekcije koje je naučio i avanture koje je doživeo tokom leta?
  • Da li pomažete detetu da se poveže sa drugarima i uzorima koje je steklo u kampu?
Nije lako prihvatiti novi način razmišljanja, ali je prvi korak za to prijava za učešće na jesenjem humanitarnom događaju koji organizuje Američka asocijacija kampova „Kamp me pokreće“. Krajnji cilj je obezbediti finansijska sredstva da više dece krene u kamp, ali se nadamo i da ćemo kamperima i roditeljima omogućiti da ostanu u kontaktu sa kampom čitave godine. Ako vodite kamp, pridružite nam se i obavestite svoj krug o ovom poduhvatu. Podstaknite porodice koje posećuju vaš kamp da se pridruže – to će biti osnova za izgradnju zajednice u periodu izvan kampa. Ako ste roditelj, pridružite nam se i pozovite vaš kamp. Idućeg meseca izađite u javnost i trenirajte u majici sa natpisom kampa. Time ćete se pridružiti nacionalnom pokretu, koji može da pomogne u podizanju profila edukativne šanse koju nudi kamp uopšte, uz dodatnu promociju kampa koji vodite.

Prednost iskorišćavanja uloge letnjeg kampa u periodu izvan kampa je ogromna – ne samo za vaš kamp, već i za čitavu granu. Neka ovog meseca aktivnost počne jednim jedinim korakom. Nadamo se da ste spremni za akciju!

Izvor: Maximizing "Out-of-Camp Time" Opportunities

prevod: Lana