21 Mar 2015

Studija je utvrdila da su kamperi zaista srećni


U suštini, 
kamp je za mene mesto radosti i radije bih  
bio u kampu nego bilo gde drugde na planeti.

-Kamper, 2014
 
„Veseli kamper“ je fraza koja se koristi za osobu koja se raduje nečemu u bilo kojim okolnostima. 
Međutim, koliko su kamperi koji idu u letnje kampove sa noćenjem zaista veseli? 
Prošlog leta sam rešila da pronađem odgovor na ovo pitanje, kroz istraživanje u sedam različitih letnjih kampova sa noćenjem, na uzorku od preko 3.000 kampera.

Kada su kamperi popunjavali uobičajeni upitnik na kraju kampovanja (koji kampovi koriste da bi prikupili povratne informacije o iskustvima kampera), 2014. godine su dodata pitanja o tome koliko su srećni. 
Na osnovu rezultata ispitivanja 80 % od ukupnog broja kampera je navelo da su zahvaljujući kamperskom iskustvu postali srećniji, od čega 31 % dece je navelo da su zahvaljujući kampu bila „malo srećnija“, a 49 % da su bila „mnogo“ srećnija. 

Evo i nekoliko komentara:

„To mi je bio najbolji period u životu.“

„Kamp mi je omiljeno mesto na planeti.“

„Najbolja zabava godine je u kampu.“

„Sjajno sam se proveo i svi su bili prijatni.“

„Kamp je mesto zabave i radosti.“

„Kamp je baš zabavno okruženje, u kome mogu da naučim da se zabavim, gradim prijateljstva i razvijam se kao osoba.“

„Mogu da se igram sa drugarima.“

„Već pet godina dolazim i 99 % vremena sam srećan (osim na dan dolaska i na dan pakovanja).“

„Kamp me čini srećnim.“

„Savetnici su baš zabavni!“

„Kamp je sjajno, bezbrižno mesto.“

„Uživam u sigurnom, aktivnom i druželjubivom okruženju.“


„Kamp je veoma zabavan i ponekad mi nedostaje porodica, ali se najčešće osećam kao kod kuće.“

„Prija mi da pobegnem od tehnologije i uletim u nove avanture.“

„Kamp je neviđeno zabavan i daje mnogo više zabave od izležavanja na kauču.“

„Mogu da radim stvari koje ne smem kod kuće.“

„Kod kuće mi je često dosadno. U kampu – nikad.“


Pitali smo kampere i da nam kažu kako su se u emotivnom smislu osećali tokom boravka u kampu, a 86 % njih je navelo da su bili „većinom“ srećni ili „češće srećni nego tužni“, u odnosu na 14 % onih koji su bili podjednako srećni kao i izvan kampa. U stvari, 2.032 (60 %) od 3.197 kampera koji su odgovorili na pitanje je navelo da su u kampu bili „većinom“ srećni, u odnosu na 1.334 (40 %) koji su naveli da su izvan kampa bili „većinom“ srećni.


Konačno smo ih pitali šta im se sviđa u kampu i zašto bi želeli da se vrate, 1.047 kampera je pomenulo reč „zabava“, a 635 reč „drugar“.


Kamperi često opisuju kamp kao „radosno mesto“ ili „najbolje dve nedelje“ tokom čitave godine. Na prvi pogled, svako može videti da deca i savetnici koji sa njima rade u kampu deluju veoma radosno. 
Stalno su nasmejani. Deluju opušteno. Smeha na sve strane. U kampu se svaki dan dešava toliko zabavnih stvari da nije ni čudo što je kamp mesto dečije radosti. Naše istraživanje je konačno potvrdilo priče – tačno je da su deca zaista srećnija u kampu.


Zašto je to tako? 


Iako istraživanja na ovu temu još uvek nisu sprovedena, druga istraživanja u oblasti pozitivne psihologije nude odgovor. 
Martin Seligman, začetnik pozitivne psihologije i ključna ličnost u pokretu blagostanja, identifikuje pet oblasti koje dovode do stanja koje naziva „cvetanje“, koje najbolje prikazuje akronim PERMA: pozitivne emocije (positive emotion), uključivanje (engagement),  odnosi (relationships), značaj (meaning) i dostignuće (achievement). Kritičari ovog pristupa kažu da se retko gde svih pet elemenata mogu istovremeno naći, ali u kontekstu naše studije – kamp je upravo jedno od tih mesta. Ukratko, kamp bi mogao biti upravo ona pozitivna intervencija koja je deci potrebna da bi procvetala!

Samo napred, koristite pojam „veseli kamper“ za ljude koji su srećni i cvetaju, jer su deca u kampu zaista „veseli kamperi“!

Izvor: Study Finds Campers Really are Happy
prevod: Lana


Sledi prevod srodnog teksta: 
Why Kids Flourish at Camp

A preporučujemo knjigu: