3 Apr 2015

Zašto je ovog leta naš moto : Unplug at KompKamp?

 Deca mogu uživati u isključivanju na 8 načina


Link ka slici


Današnjoj deci je dostupan čitav novi svet tehnologije, ali odvajanje od tog sveta i istraživanje na otvorenom donosi neke koristi. Pogledajte osam načina na koje deca mogu uživati kada isključe laptop, tablet i mobilni telefon i izađu napolje.

1. Fizička aktivnost

U SAD-u je stopa gojazne dece najveća u istoriji – skoro 20 % dece uzrasta od 6 do 11 godina potpada pod kategoriju „gojaznih“. Stručnjaci preporučuju da radi očuvanja zdravlja, deca budu aktivna barem sat vremena dnevno. Kamp omogućava deci da budu fizički aktivna i da se pri tom zabavljaju, ali što je još bitnije – pomaže im da izgrade zdrave navike, koje će održavati doživotno.

2. Radost u učenju

Deci je danas svet tehnologije na dohvat ruke, pa ga mogu istraživati dok se izležavaju na kauču – zbog čega ponekad zaborave da istražuju i spoljni svet. Kamp direktno uvodi decu u prirodu, gde stiču iskustva iz prve ruke, koja su podjednako zabavna i podsticajna. Kada su deca u direktnom kontaktu sa prirodom, postaju inspirisana da dalje istražuju oblasti kao što su nauka, tehnologija, inženjering i matematika.

3. Razvoj fokusa

Istraživanja ukazuju da vreme koje deca provode na otvorenom pozitivno utiče na decu koja imaju problema sa fokusiranjem ili boluju od poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću. Zelenilo pomaže deci da se opuste i odalje od preterane stimulacije koju donosi svakodnevni bliski kontakt sa tehnologijom.

4. Oslobađanje od stresa

Vreme koje deca provode u prirodi se takođe povezuje sa nižim nivoima anksioznosti i depresije i boljim raspoloženjem. Uz to, pomaže u smanjenju krvnog pritiska i podstiče imunološki sistem!

5. Hvatanje sunca

Sunčeva svetlost je odličan izvor vitamina D, koji pomaže deci da izgrade jake kosti. Zdrave doze vitamina D su bitne za prevenciju osteoporoze i drugih stanja.

6. Bolji vid

Vreme provedeno napolju prema nekim tvrdnjama sprečava nastanak mijopije ili kratkovidosti kod dece. Oko trećine državljana SAD-a slabo vidi udaljene objekte, ali stručnjaci kažu da vreme provedeno na otvorenom pomaže očima.

7. Lična interakcija

Eksperti su utvrdili da povećana upotreba tehnologije umesto lične interakcije može fizički uticati na veze u dečijem mozgu. Ljudima je potrebna interakcija licem u lice. Imamo potrebu da drage osobe vidimo lično, da čujemo glasove svojih prijatelja i da osetimo bliskost sa grupom ljudi.
Iako tehnologija na više načina spaja ljude, istovremeno menja definicije društvenih očekivanja, tako da deca provode sve više vremena pred ekranom, a sve manje u igri sa drugarima.  Kamp pušta decu da budu deca. U kampu deca imaju posebne uzore i šansu da budu društvena u stvarnom životu, a ne samo na internetu.

8. Sticanje samopouzdanja

Deca se danas suočavaju sa većim pritiscima da uspeju u struktuiranim nastavnim i van-nastavnim aktivnostima. Međutim, samopouzdanje se najčešće gradi kada se deca puste da isprobavaju aktivnosti čisto radi zabave, u okruženju koje će ih podržati. Kada pustimo decu da se voze čamcem, da pecaju ili planinare, učimo ih da se ne moraju plašiti izlaska ispod svog staklenog zvona. Vremenom ovaj rast samopouzdanja prerasta u liderske veštine – koje su od velike vrednosti u životu.
Izvor: 8 Ways Kids Benefit from Getting Unplugged
prevod: Lana