30 May 2015

Akcija razvoja digitalizacije za decu

Ovaj tekst objavljujem kao ideju za naš obrazovni i IT sektor 

BBC poklanja deci mini-računare u akciji “Razvoj digitalizacije”

Pogledajte Video
BBC će jedanaestogodišnjacima širom zemlje poklanjati mini-računare, u okviru svoje akcije razvoja digitalizacije u Velikoj Britaniji.

Svim učenicima koji kreću u više razrede na jesen će biti poklonjeno milion Micro Bits – pojednostavljenih računara, sličnih Raspberry Pi.

BBC takođe pokreće sezonu programa i aktivnosti u vezi sa programiranjem.

Akcija će obuhvatiti i novu dramu koja se zasniva na igri Grand Theft Auto i dokumentarac o Blečli parku.

_________________________________________________________________________________

Digitalni vizionari

Ova inicijativa predstavlja deo šire kampanje razvoja digitalnih veština kod mladih i popunjavanja jaza u digitalnim veštinama.

Velika Britanija se suočava sa značajnim manjkom veština – procenjuje se da će u narednih pet godina biti potrebno 1,4 miliona „digitalnih stručnjaka“.

U cilju rešavanja ovog manjka, BBC se pridružio grupi organizacija, među kojima su i Microsoft, BT, Google, CodeClub, TeenTech i Young Rewired State.

Na lansiranju inicijative „Razvoj digitalizacije“ u Londonu, generalni direktor Toni Hol je objasnio zašto se BBC pridružuje.

Jedan od 50 partnera BBC-a, Barclays, u svojim filijalama već organizuje sesije kodiranja.

„Ovo je suština postojanja BBC-a – spajanje industrije u do sada neviđenim razmerama, od čega 

„Slično inicijativi BBC Micro iz 80-tih godina prošlog veka, želimo da inspirišemo digitalne vizionare budućnosti. Jedino BBC može spojiti partnere, u cilju ovako ambicioznog i značajnog poduhvata za budućnost Britanije na svetskoj sceni.“

Nadamo se da će Micro Bit podstaći decu da se uključe u kodiranje i programiranje.

BBC Micro, inicijativa pokrenuta 80-tih godina prošlog veka, je odigrala značajnu ulogu u promovisanju računarstva, ali ne bez kontroverzi.

Odluka medijske kuće da se poveže sa kompanijom Acorn Computers je razljutila Ser Klajv Sinklera, koji je tada pripremao lansiranje konkurentskog računara – ZX Spectrum.
______________________________________________________

Predstavljamo: Micro Bit
BBC ne smatra da je Micro Bit konkurencija sličnim računarskim uređajima kao što su Raspberry Pi, Arduino, Galileo i Kano, već se nada da će predstavljati „odskočnu dasku“ ka ovim složenijim mašinama.

Malena, programabilna mašina je još uvek na nivou prototipa, a BBC sa nekoliko partnera, među kojima su proizvođač čipova ARM, Microsoft i Samsung, radi na dobijanju adekvatnog gotovog proizvoda.

Kada bude bio lansiran u septembru, ovaj uređaj će biti kompatibilan sa tri programska jezika – Touch Develop, Python i C++.

Uređaj je veoma mali – lako stane na dlan. Deca će moći da kreiraju tekst pomoću više LED lampica i da ga koriste za kreiranje osnovnih igrica.

Konačna verzija će imati Bluetooth vezu, kojom će se povezivati sa drugim uređajima, kao što je Raspberry Pi.

Fondacija Raspberry Pi pomaže u razvoju resursa za učenje, a BBC vodi računa da ne ponovi greške nastale prilikom lansiranja kampanje BBC Microcomputer,  koje su razljutile konkurente kao što je Sinkler.

Ser Klajv Sinklera je razljutila podrška BBC-a suparničkom računaru u odnosu na njegov ZX Spectrum.

Geret Stokdejl, iz BBC Learning, koji radi na razvoju uređaja, kaže: „Uloga BBC-a je da obrati pažnju na problem, a zatim ćemo se povući sa tržišta“.

Kada škole budu dobile prvi milion Micro Bit računara, to će biti kraj.

Možda će jednog dana postati muzejski eksponat kao i BBC Micro, koji se sada čuva u Nacionalnom muzeju računarstva u Blečliju.
_________________________________________________________________________________

'Budite kreativni'
Igrači koriste računarske komande i pomažu Daleku da obavi zadatke u igri sa elementima kodiranja koja je već lansirana.

U okviru svog programa Razvoj digitalizacije, BBC takođe lansira program stručne prakse za 5.000 nezaposlenih mladih, u cilju podizanja njihovih digitalnih veština.

Program je prvi ovog tipa koji će se razvijati u partnerstvu sa Ministarstvom rada i penzija.

Radio 1, koji blisko sarađuje sa ovom inicijativom, će najboljim polaznicima ponuditi šansu da stažiraju u stanici.

Stručna praksa u trajanju od devet nedelja će sadržati i obuku BBC Akademije, a ima za cilj razvoj osnovnih digitalnih veština kao što je izrada web sajtova i kratkih video-klipova za web.

BBC takođe koristi obilje sadržaja radi uvođenja digitalnog sadržaja u serije kao što su Doctor Who, EastEnders i The One Show. Radio 4 će organizovati niz emisija koje će se baviti istorijatom programiranja, digitalnim sadržajem i budućim tehnologijama.

„Serijal o programiranju na BBC-u, 5.000 praksi u digitalnoj sferi, milion dece koja čine prve korake sa Micro Bit-om i obilje edukativnih aktivnosti imaju za cilj da inspirišu novu generaciju da postane kreativna u digitalnom svetu“, kazala je Džesika Sesil, kontrolor akcije Razvoj digitalizacije.


By Jane Wakefield
Technology reporter
12 March 2015
Izvor teksta i fotografija: BBC gives children mini-computers in Make it Digital scheme
prevod: Lana