2 Jun 2016

Šta deca postižu boravkom u Komp Kampu?

Letnji kompjuterski kamp za decu održava se u Naučno obrazovnom računarskom centru Elektrovojvodine "NORCEV" na Fruškoj gori.

Komp Kamp, letnji kompjuterski kamp za decu od 8 do 15 godina za programiranje video igara, okupiće i ove godine preko 100 mališana iz Srbije i inostranstva, koji će umesto da igraju video igre - naučiti da ih prave, odnosno programiraju.

Letnji kamp uspešno devetu godina organizuje Udruženje građana “Komp Kamp” iz Novog Sada uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a deluje u skladu sa svetskim standradima za kampove, kao i strategijom edukacije dece u IT oblasti.

Usavršavanje u programiranju video igara, uz obuku o bezbednosti na internetu važan je segment obrazovanja dece u IT oblasti. Najvažniji segment angažovanja pored računara je celodnevno bavljenje sportskim aktivnostima, plivanjem i igra na otvorenom prostoru, na čistom vazduhu.

I ovoga leta naši stalni prijatelji i vrhunski stručnjaci iz kompanija MadHeadGames i Eipix su gosti-mentori deci za njihove radove u game dizajnu.

Kamp ovog leta počinje 1.jula i traje do 24. avgusta u smenama po 14 dana. Osim rada na računarima u dva-tri nastavna bloka od po 90 minuta, kamperi imaju mnogobrojne aktivnosti i priliku da se bave sportom, uče o zaštiti životne sredine, sade i neguju svoje prve biljke u Komp Kamp baštici ili da učestvuju u kreativnim radionicama iz oblasti filma i muzike.

U kampu je za prethodnih osam godina boravilo oko 1000 dece iz svih krajeva Srbije i sveta. Evropska komisija je 2012. godine nominovala “Komp Kamp” za prestižnu e-Inclusion nagradu, koja se dodeljuje inovativnim projektima u oblasti IT-a.

Kamp je sjajno mesto gde deca stiču samostalnost, samopouzdanje i međuvršnjačko uvažavanje i poštovanje.

Kamp je mesto gde deca interaktivno učestvuju sa ostalima lice-u-lice i u isto vreme, uče o  svima oko kamperske vatre, ispod zvezda ili sedeći za stolom za jelo.
Kampovi daju deci šansu da vežbaju da budu najbolji što mogu. Oni su na mestu koje je dizajnirano tako da stvori dobra sećanja i ohrabri samoizražavanje. Oni imaju mogućnost da se šetaju po Fruškoj gori, da se penju na kule, jašu konje, odapnu strelu i čak iskuse da pobede u nekoj igri. To sa njima ostaje zauvek.
Deca uče sa punom širinom emocija i ljudskih doživljaja kao što je želja za kućom, prijateljstvo, neslaganje, timski rad, frustracija, jubilarna pobeda.

Pet je važnih razloga šta deca postižu boravkom u kampu:

  1. Postaju nezavisni i stiču samopouzdanje
  2. Opuste se od napora i stresa tokom školske godine
  3. Isključe se sa mobilnih telefona i interneta
  4. Postaju bolji u stvaranju i održavanju realnih prijateljstava
  5. Zabava i avanutura detinjstva na otvoreno

  1. Svi albumi za kampa 2008 do 2016.