1 Oct 2016

Vodič kroz Minecraft za roditelje


Minecraft je verovatno jedna od najpopularnijih video-igara među decom, a njena popularnost raste otkad je objavljena 2009. godine. Takav nivo popularnosti logično podstiče roditelje da se zapitaju šta to kupuju svojoj deci. Nadam se da ću na neka od tih pitanja odgovoriti u ovom blog postu brzim pregledom osnovnih karakteristika ove igre.
Šta je Minecraft?


Pitanje je prilično jednostavno, ali zahteva poduži odgovor. Na površini, Minecraft ne liči ni na jednu od igara sa komercijalnog tržišta, koje stalno pokušava da nadmaši kvalitet i realizam grafike. Minecraft više liči na 3D verziju 8-bitne avanture iz 80-tih godina prošlog veka nego na nešto što je izašlo početkom ovog milenijuma.

Međutim, grafika nije razlog za popularnost ove igre. Za razliku od mnogih igara koje se zasnivaju na podužim pričama ili brzim borbenim rundama za više igrača, Minecraft spada u igre tipa „igranje u pesku“, gde igrač ulazi u proceduralno generisan svet u kome sakuplja resurse, izrađuje alate, gradi objekte i stvara svet na način koji je ograničen samo njegovom kreativnošću.

U tome leži lepota Minecraft-a i razlog za veliku popularnost ove igre koja deluje tako jednostavno među decom i odraslima. Igra se bazira na sposobnosti igrača da iskoristi svoju maštu.
Želite da izgradite kuću? Možda zamak? Rečeno – učinjeno! Šta kažete na model planete Zemlje, ili države Danske, ili možda računar koji zaista radi? Može, može i može!
Studio koji je razvio ovu igru konstantno dodaje novi (i besplatan!) sadržaj, koji igraču omogućava da stalno stvara i igra na novi način pri svakom pristupu.

Da li je sadržaj igre prikladan za moje dete?


Ovo je potpuno logično pitanje ako razmišljate da li da svom detetu kupite ovu igru. Da bih dao odgovor na njega, prvo ću objasniti način igranja Minecraft-a. Igra ima dva režima koje igrač bira, pri čemu svaki režim ima sopstvena pravila i izazove.

Opstanak


Ja opstank nazivam „osnovnim“ režimom igranja. U režimu opstanka, igrač pravi sopstvene alate,  iskopava sopstvene resurse, i u krajnjoj liniji „opstaje“ tako što sakuplja plodove, bavi se poljoprivredom i proizvodi hranu; pravi oklope i oružje radi odbrane od noćnih i pećinskih zombija, kostura i šunjača (zelenih čudovišta opasanih eksplozivom koja se tiho prišunjaju igračima), koji će ga neizbežno napasti kada sunce zađe.
Zvuči strašno, zar ne? Pa, osim malo stenjanja zombija i siktanja šunjača kada vam se prišunja, igra zaista nije dizajnirana da bude strašna. Međutim, ovi zvuci mogu biti strašni za mlađe igrače.
A šta je sa nasiljem? Sam pojam „opstanak“ može da zvuči kao nešto što sadrži puno nasilnih akcija, ali bitke u ovoj igri ni u kom smislu nisu grafičke. Oružja koja u igri koriste igrač i neka čudovišta su ograničena na mač ili na luk i strelu. Nema vatrenog oružja ili eksploziva (osim dinamita koji se koristi za rudnike ili postavljanje zamki). Kada neprijatelj pogodi igrača, ekran se na kratko zacrveni, a igrač biva malo odgurnut od čudovišta. Ako izgubi život, igrač se vraća na prethodnu tačku i nastavlja sa igrom.
U ovoj igri je borba u potpunosti opciona. Igrač je može igrati a da ne zamahne mačem i da ne ispali ni jednu strelu.

Kreativni


Ako režim opstanka deluje isuviše nasilno ili strašno za vaše dete, možete razmisliti o kreativnom režimu. Ovde igrač od samog početka ima na raspolaganju sve moguće resurse, pa nema potrebe da se bavi rudarstvom. To mu omogućava da se posveti direktno kreativnom aspektu igre. U kreativnom režimu čudovišta ne napadaju igrača, što uklanja sve aspekte nasilja iz igre.

Više igrača


Minecraft podržava igranje za više igrača u nekoliko verzija – na lokalnoj mreži i online. U ovom režimu, vaše dete ima priliku da igra sa drugarima ili raznim drugim igračima na serverima koji imaju na raspolaganju sve – od slobodne igre, do mini-igara koje kreiraju igrači. Iako Minecraft online zajednica deluje kao prijateljska grupa, potrebno je da roditelji redovno prate online aktivnosti svoje dece, kako bi bili sigurni da igraju u sigurnom okruženju.

Da li je Minecraft dobar za moje dete?


Ovo je srž svega, zar ne? Sedenje pred računarom očigledno nije zdravo. Međutim, za razliku od većine video-igara, Minecraft ima određene atribute koji mogu biti korisni za vaše dete.

Minecraft podstiče nekoliko korisnih ponašanja. Na primer, saradnja sa drugarima u vađenju resursa i izradi različitih projekata u igri može pozitivno uticati na veštine timskog rada, a uz prethodno pominjanu slobodu izgradnje svega, ovo podstiče kreativnost deteta. Igra takođe podstiče dete da promisli i isplanira projekat pre početka, što razvija veštine upravljanja projektom.

I ne zaboravite da, kao roditelj, možete i sami koristiti Minecraft kao porodičnu aktivnost. Nadam se da je ovaj kratak pregled Minecraft-a dao odgovore na pitanja koja imate u vezi sa ovom igrom. Ako imate još pitanja, pozivam vas da pogledate web sajt Minecrat-a i da na YouTube-u potražite klipove o ovoj igri – ovo su sjajni načini da sami vidite šta igra može da ponudi.

Autor: Tim Kostner