5 Feb 2017

3 razloga da umesto letnje prakse odaberete rad u kampuProlećni semestar je u jeku, pa ako ste student, verovatno već razmišljate o praksi koju biste želeli da obezbedite sebi tokom leta.

Međuutim, umesto prakse, razmislite o drugoj vrsti letnjeg posla – i to u kampu.

Ako niste sigurni da li je ovo pravi izbor za vas, pogledajte tri razloga zbog kojih bi trebalo da pronađete letnji posao u kampu.

1. U kampu ste odgovorni i za druge 

Kada radite u kampu, imate ulogu mentora, uzora i heroja za decu uzrasta 8 – 15 godina. Roditelji vaših kampera nisu prisutni, pa morate preuzeti roditeljsku ulogu za grupu dece koja će se na vas osloniti za skoro svaku sitnicu tokom svog boravka u kampu. Vaš je zadatak da obezbedite da kamperi budu srećni, da im individualne potrebe budu zadovoljene i da se fenomenalno provedu. Pored toga ćete biti deo radnog tima i dobićete podsticaj da se posvetite grupi i osoblju kampa više nego što ste ikada mogli da zamislite. Što više sebe date u onome što radite u kampu, više ćete dobiti iz tog iskustva.


2. Imate priliku da radite u inspirativnom okruženju 
Na praksi ćete verovatno provesti više vremena ispred fotokopira ili kafemata nego u razvoju korisnih veština koje će vas zaista pripremiti za rad. U kampu se to neće desiti. Umesto toga ćete vežbati veštine liderstva, komunikacije i rešavanja problema, a sve to u predivnom okruženju. Usmeravaćete sebe i kampere za koje ste zaduženi. Imaćete priliku da isprobate nešto novo i da sami izađete iz svoje zone ugodnosti.


3. Možete razvijati profesionalne veštine koje će vam biti od koristi u čitavoj karijeri 

Partnerstvo za učenje u 21. veku (P21) naglašava sledeće ključne veštine u životu i karijeri: fleksibilnost i prilagodljivost, inicijativa i samousmeravanje, društvene i kros-kulturne veštine, produktivnost i odgovornost,  liderstvo i preuzimanje odgovornosti.

Rad u kampu će vam pomoći da razvijete ove, ali i mnoge druge veštine. Naučićete fleksibilnost i prilagodljivost u radu sa raznim ljudima, od dece do direktora kampa. Pokazaćete inicijativu i sposobnost za rešavanje problema kada iskrsnu nepredviđene okolnosti. Bićete izloženi multikulturološkoj zajednici kampera i savetnika i shvatićete šta iznači graditi zajednicu punu brige i podrške. Pokazaćete odgovornost za svoj rad time što ćete decu štititi i starati se da budu srećna. Ali najbitnije od svega, stećićete osećaj samoostvarenja kada budete gledali kampere koji isprobavaju nove aktivnosti, postižu svoje ciljeve i razvijaju samopouzdanje.

Zadovoljstvo je gledati osoblje kampa koje dobija inspiraciju da profesionalno radi sa decom i omladinom u ulozi socijalnih radnika, nastavnika, edukatora, psihologa i duhovnika. Rad u letnjem kampu vas priprema za obilje karijera. Imala sam zadovoljstvo da u kampu radim sa ljudima koji su kasnije otpočeli karijeru u vladi, medicini, visokom obrazovanju, filmskoj industriji, postali preduzetnici i još mnogo toga. Rad u kampu vam otvara nove šanse u karijeri – mnogo više nego što biste mogli i da zamislite.


Tokom karijere sam imala priliku da upoznam brojne stručnjake, kako iz privrede, tako i iz neprofitnog sektora, od prosvete do religije. Zajednička tačka u svim tim razgovorima je veoma često bio kamp. A istini za volju, to me ne čudi. Veštine koje se razvijaju u tokom rada u kampu i iskustva koja se tamo stiču su opšte-potrebna, bez obzira na karijeru koju na kraju izaberete. Pa zato, pre nego što kliknete na dugme „Pošalji“ na prijavi za praksu, razmislite i o kampu. Garantujem vam da će to biti najuticajnije životno iskustvo na putu razvoja radnih veština.