28 Feb 2017

Vesti o zdravlju u kampu i osiguranju


Deca u Komp Kampu su u vreme boravka već godinama osigurana kod Wiener osiguranja, za slučaj povrede ili nesreće.

Ipak, za svaki slučaj roditelji treba da pročitaju ovaj koristan tekst.


Prenosimo vam bitna istraživanja za roditelje i za stručno osoblje u kampovima po ACA standradima:
Zdravlje u kampu počinje u kući. Evo kako da svom detetu obezbedite sjajan boravak u kampu!

  • Ako dete pokazuje znake bolesti, zadržite ga kući i kontaktirajte direktora kampa. Na ovaj način se u velikoj meri smanjuje širenje bolesti u kampu, a i obezbeđuje se oporavak deteta. Upoznajte se sa pravilima kampa u vezi sa bolestima i odlaskom u kamp.
  • Naučite dete da kija i kašlje u rukav i da u kampu redovno pere ruke. Kada smo već kod ruku, naučite dete da ne dira lice.
  • Ako dete ima problema mentalne, emocionalne ili društvene prirode, razgovarajte sa predstavnikom kampa pre registracije i početka sezone. Proaktivan razgovor o mogućnostima kampa da ispuni potrebe deteta može pomoći u smanjivanju, pa čak i u eliminisanju potencijalnih problema.
  • Postarajte se da dete ponese i obuje zatvorenu obuću za aktivnosti kao što su fudbal i šetnja i da razume da je teren u kampu verovatno neravniji nego kod kuće. Razgovarajte sa detetom o nošenju odgovarajuće obuće da bi izbeglo klizanje, saplitanje i padanje, a samim tim i povrede kao što je uganuće skočnog zgloba.
  • Spakujte dovoljno odeće da dete može da se oblači slojevito. Jutra mogu biti sveža, a u podne može biti vruće. Slojevito oblačenje omogućava detetu da skida slojeve kada mu postane toplo i da uživa u kampu.
  • Zamor donosi i povrede, ali i bolesti. Ako dete ide u dnevni kamp, postarajte se da se uveče lepo odmori. Ako će dete biti u kampu sa noćenjem, objasnite mu da kamp nije isto što i spaavnje kod drugara; potrebno je da se naspava, a ne da sedi budno čitavu noć!
  • Ne zaboravite da spakujete sredstvo za zaštitu od sunca. Naučite dete da nanosi sredstvo za zaštitu i recite mu koliko često to treba da radi.
  • Spakujte flašicu za vodu za višekratnu upotrebu. Objasnite detetu kako se koristi i recite mu da je u kampu redovno dopunjava. Hidratacija je bitan deo lepog provoda u kampu.
  • Porazgovarajte sa detetom o tome da savetniku u kampu treba da kaže ako ima bilo kakvih problema. Stručnjaci u kampu će podučiti dete da se izbori sa osećanjima želje za kućom i sa situacijama kada izgubi nešto bitno. Međutim, osoblje u kampu ne može pomoći ako ne zna u čemu je problem – pa je na vama da se potrudite da dete zna da sa njima može da razgovara o tako nečemu.
  • Ako tokom boravka u kampu ili po povratku iskrsne nešto – ako primetite neuobičajen osip na detetu ili ako vam dete poveri nešto nelagodno – obavestite o tome predstavnika kampa. Kampovi žele efektivno partnerstvo sa roditeljima, što omogućava deljenje informacija.


Izgradnja partnerstva sa kampom u koje vaše dete ide je ključ i na taj način ćete obezbediti da dete u kampu stekne najlepša iskustva!