17 Apr 2017

Leto stiže: 12 jeftinih načina da zaokupite decu bez osećaja krivice


Prihvatite dosadu bez osećaja krivice

Bez obzira da li ste zaposlen ili nezaposlen roditelj, dobre su šanse da ćete tokom leta imati glavobolju. Kada su deca po čitav dan kući, ili barem kada nemaju svakodnevnu školsku rutinu, lako ih obuzme dosada. Dosada često donosi kuknjavu i druge nestašluke.

Ako tražite način da zaokupite decu, ali ne želite da potrošite puno novca na posetu lokalnom zoološkom vrtu dva puta nedeljno, predstavljamo vam jeftine načine da zadržite zdrav razum. Ovaj... Da decu zaokupite tokom leta.

1. Pustite ih da se dosađuju

Prvi korak u preživljavanju leta u ulozi roditelja jeste puštanje dece da se dosađuju. Imajući u vidu da današnja deca žive izuzetno uređene živote, ostaje im veoma malo vremena za sebe. I naravno, čim ih ostavite bez obaveza, deca se dosađuju jer ne umeju sama da se zaigraju ili da budu kreativna. U stvari, eksperti tvrde da je dosada nužna za razvoj kreativnosti.
Prema tome, prva stavka na vašem spisku je istovremeno i najjednostavnija opcija: ostavite deci slobodno vreme. Dajte im prostora i vremena da smisle šta žele da rade i nemojte im odmah praviti rasporede čim dosada krene. Od ovoga ne može jeftinije!

2. Napravite tabelu kućnih poslova

Decu možete zaokupiti i pride dobiti neku korist. Ako već ne primenjujete ovu praksu, pravo je vreme da ih naučite odgovornosti uz pomoć tabele kućnih poslova. Ova tabela može sadržati neplaćene svakodnevne kućne poslove, kao što su nameštanje kreveta, davanje hrane kućnim ljubimcima, itd. A možete i krenuti korak dalje sa plaćenim kućnim poslovima. Samo napravite spisak ili tabelu kućnih poslova za koje deca mogu biti plaćena, sa iznosom za svaku aktivnost. Kada deca obave posao sa liste u skladu sa vašim kriterijumima, dobijaju novac.
Ovo, naravno, zahteva određeno ulaganje, ali je odlično sredstvo da decu naučite odgovornosti i kako da upravljaju svojim novcem.

3. Posetite lokalnu biblioteku

U poslednje vreme, većina lokalnih biblioteka vodi letnje programe čitanja. Ovi programi mogu čak i nečitače podstaći da ovog leta počnu da čitaju. Jednostavno uvrstite u raspored posetu biblioteci jednom nedeljno ili češće i potrudite se da deca odaberu odgovarajuće knjige koje će im biti zabavne (čak i ako se vama ne dopadaju). Ovaj pristup ubija dve muve jednim udarcem jer je poseta biblioteci zabavna, a čitanje svih tih knjiga će decu zaokupiti satima.

4. Napravite kreativni prostor

Ako su vam deca kreativna, prikupite sve materijale na jednom mestu i pustite ih da uživaju. Ali, vodite računa: očekujte nered!
Ne morate kupovati gomilu kreativnih paketa! Počnite da sakupljate razne stvari, kao što je iskorišćen papir za štampu, stare bojice, tube od toalet-papira i stvari iz prirode. Sve to čuvajte u kreativnom prostoru, zajedno sa osnovnim stvarima kao što su zanatski papir, makaze i lepak. 
Pustite decu da se sama upuste u rad i da koriste društvene medije da bi dobila ideje za nove projekte koje mogu kreirati.



5. Zasadite vrt

Baštica KompKamp 2016
Izvucite decu iz kuće i uvedite ih u zdravu razonodu – vrtlarstvo. Čak i najmlađi mogu da pomognu u setvi kukuruza ako imate prostora, koji uspeva u mnogim podnebljima. Razgovarajte sa osobljem u lokalnom rasadniku o voću, povrću ili cveću koje u vašim krajevima dobro uspeva.
Potrudite se da deca u ovom projektu imaju dovoljno autonomije – pustite ih da se zaista posvete vrtu. Dozvolite im da pomognu u izboru i rasporedu biljaka. Neka plevljenje, zalivanje i ostale aktivnosti na održavanju vrta budu samo njihove. Ovo je odličan način za izgradnju veština, a deca će biti zaokupljena čitavo leto.

6. Informišite se o besplatnim aktivnostima u svom kraju

Internet je pun sjajnih blogova koji prezentuju besplatne aktivnosti, a naročito za porodice sa decom. Brza Google pretraga će vam dati informacije o ponudi. Ovi blogovi često sadrže kalendare aktivnosti za porodicu, a naročito jeftinih aktivnosti tokom čitavog leta.

7. Napravite šešir sa aktivnostima

Često u kući ima dosta toga što može da se radi, ali deca teško uspevaju da smisle nešto valjano. Napišite poencijalne aktivnosti na papiriće i ubacite ih u teglu ili šešir. Pustite decu da svaki dan izvuku po jednu aktivnost, pa se pozabavite njome.
Ovde možete ubaciti pravljenje domaćeg sladoleda, izgradnju rampe za bicikle u dvorištu, pravljenje prskalice od dvolitarke ili tvrđave u dnevnoj sobi. Pokušajte da osmislite aktivnosti koje zahtevaju materijale koji su vam pri ruci, a naročito one koje deca mogu da rade bez nadzora odraslih.

8. Istražite nove lokalne parkove

Postavite cilj da ćete ovog leta svake nedelje posetiti neki drugi park. Ako živite u srednjem ili velikom gradu, verovatno u susedstvu imate podosta parkova za koje do sada niste ni čuli. Možda otkrijete i nove favorite! Svake nedelje odvojite po jedno popodne, spakujte užine i istražite novi park!

9. Napravite tablu sa letnjim uspomenama

Deca vole da sakupljaju koješta – bioskopske ulaznice, kamenčiće iz svakog parka u kome ste bili. A vi, kao većina roditelja, volite da slikate decu tokom zabave. Iskombinujte ove stvarčice pune uspomena i napravite tablu sa letnjim uspomenama.
Treba vam samo velika tabla od plute koju možete nabaviti u lokalnoj prodavnici razne robe. Svaki put kada isprobate nešto novo ili stvorite novu uspomenu, obogatite tablu. Ova tabla će vam pomoći da smislite nove aktivnosti za leto i biće sjajna uspomena kada leto prođe.

10. Nabavite društvene igre

Društvene igre za decu su znatno uznapredovale od „Čoveče ne ljuti se“. Stare igre su i dalje sjajne, ali nove često razvijaju veštine kao što su upravljanje resursima, timski rad i strateško razmišljanje. U njih ćete morati da uložite nešto novca, ali najčešće nisu preskupe. A ako se svide deci, nećete zažaliti!

11. Pokrenite porodični biznis

Ako želite da ovog leta zaista zaokupite decu, da ih naterate da razmišljaju o tome kako da zarade, uštede i ulažu, ovo je pravo rešenje. Mlađa deca mogu da planiraju rasprodaju krajem leta, a da leto provedu pregledajući odeću i igračke koje im više ne trebaju. Starija deca mogu da kose travu ili pleve bašte kod suseda ili da budu mamini asistenti, da vode računa o mlađoj deci kada mama nije u blizini.
Potrudite se da vaš mladi preduzetnik dobije odgovarajući račun i štedni sistem. Regularan štedni račun ili kasica-prasica su takođe prihvatljivi, ali dete možete učiti i kako da ulaže svoj novac uz pomoć dostupnih alata.


Slični tekstovi sa našeg bloga: