29 May 2017

Tehnološka zavisnosti roditelja može dovesti do problema u ponašanju kod dece


Kada roditelji koriste tehnologiju kao zavisnici, stalno proveravaju telefone i izgubljeni su bez njih, deca mogu imati problema.

Roditelji, pažnja: vaša zavisnost od pametnih telefona može biti štetna po decu!

Istraživanje profesora sa Univerziteta u Ilinoisu je utvrdilo da roditelji kojima je teško da ograniče vreme koje provode uz telefone, tablet računare i druge uređaje imaju decu sa više problema u ponašanju, kao što su ispadi, napadi plača ili negativna ponašanja.

„Moramo kritički razmotriti način na koji koristimo uređaje“, kaže Brendon Mek Denijel, vanredni profesor porodičnih i potrošačkih nauka i autor studije koja će biti objavljena ove nedelje u psihološkom žurnalu „Child Development“. „Budimo svesni uticaja koji telefoni imaju na nas, kako bismo mi upravljali telefonima, a ne oni nama.“

Za potrebe studije, Mek Denijel je ispitao 170 roditelja širom SAD-a – većina njih je bila u braku, a svi su bili u dugim vezama – na temu „tehnouticaja“, odnosno kako tehnologija utiče na odnos roditelja i dece. Studija je jedna od prvih ovog tipa u novoj oblasti istraživanja koja se bavi uticajem tehnologije na međuljudske odnose, rekao je Mek Denijel.

Rezultati pokazuju da roditelji koji ispoljavaju problematičnu ili adiktivnu upotrebu tehnologije – koji stalno proveravaju telefone, osećaju se izgubljeno bez njih ili koji pametni telefon koriste kada su usamljeni – takođe navode da imaju loše odnose sa svojom decom. Nesklad dovodi do toga da deca ispoljavaju negativna ponašanja, postaju zatvorena ili postaju agresivna ili plačljiva, rekao je Mek Denijel.

Mek Denijel, na čijem web sajtu stoji moto „radimo na jačanju porodice“ je sproveo prethodno istraživanje kojim je dokazao da majke u porodicama sa oba roditelja imaju manje zadovoljstvo međuljudskim odnosima ako postoji visok tehnouticaj.

Napominje da mu nije cilj da roditeljima usadi osećaj krivice zbog njihovih navika, već da pomogne javnosti da shvati kako tehnologija menja naše interakcije.

„Jednostavno živimo u takvoj eri. Uređaji su napravljeni tako da nam zaokupe pažnju“, kazao je Mek Denijel. „Naravno da će vam povremeno nešto odvlačiti pažnju, ali je potrebno da te smetnje svedemo na minimum – da shvatimo da deca neće zauvek biti mala.“

Skot Levin, porodični lekar i direktor Specijalističkog programa porodične medicine u Medicinskoj klinici zapadnog predgrađa Ouk Parka, kaže da su ga rezultati podstakli da sa pacijentima počne da razgovara o nedostacima vremena koje roditelji provode pred ekranom. Veoma često, roditelji obraćaju pažnju samo na pravila koja se tiču vremena koje deca provode pred ekranom, sa idejom da je to jedini način da se smanji upotreba tehnologije, rekao je Levin.

„Roditelji su toliko povezani da često izgube osećaj za sebe“, navodi Levin. „Ako mi, kao roditelji, nismo svesni kakav uzor dajemo svojoj deci, platićemo visoku cenu.“Izvor: Parents' technology addictions lead to behavioral problems in kids, study says