16 Jul 2017

10 poruka za kampera koji je željan kuće


Deca često osete želju za kućom u kampu – osećanja se najčešće probude u neaktivnim periodima, kao što su obroci, odmor ili pred spavanje. Dok učestvuju u aktivnostima koje im zaokupljaju misli, većina dece se oseća dobro i kaže da zabava u kampu svojski potiskuje bilo kakvu tugu.
Komp Kamper 2017. posle 3.dana poželeo je skoro da ide kući... na kraju smene od 14. dana, registrovao se i za sledeću smenu i došao ponovo na još 14 dana. #sjajan primer  

Želja za kućom je normalna pojava i svakako nije razlog za stid ili strah. Deci treba otvoreno reći da su njihova osećanja u redu, da bi bila spremna da razgovaraju o svojoj želji za kućom. Nasuprot nekih pretpostavki, razgovor o osećanjima ne pogoršava stanje. Upravo suprotno, za većinu dece je učenje kako da razgovaraju o  teškim emocijama (među kojima je i želja za kućom) bitna društvena veština koja povećava njihovo blagostanje.
Najvećim delom, deca koja dođu u letnji kamp uspeju da se prilagode u roku od par dana i prevaziđu čak i intenzivno tužna osećanja želje za kućom. Međutim, ima i kampera kod kojih je želja za kućom mnogo jača, a nelagodnost traje duže. Kod takve dece roditeljima često može biti veoma teško da odaberu pravi put. Kada vas dete moli da ga pustite da se vrati kući, veoma je teško ne uskočiti u auto da ga spasite bede. Ipak, ne mislim da je to najbolji izbor (osim ako dete ima ozbiljne mentalne probleme).
Želja za kućom je stvarna i može prouzrokovati ozbiljno emotivno opterećenje. Neka deca postanu toliko emotivno opterećena, da često plaču, žele da stalno pričaju o svojoj želji za kućom, osećaju fizičke simptome kao što su stomačni problemi ili glavobolja i mole da idu kući. Ako je vaše dete kamper sa ogromnom željom za kućom, saznaćete za to – direktno od deteta ili od nekoga iz kampa.
Neki roditelji – a naročito oni koji poznaju podložnost svog deteta anksioznosti uopšte ili separacionoj anksioznosti – predviđaju da će za njihovo dete prilagođavanje letnjem kampu biti teško, pa unapred obaveste kamp o tome. Obaveštavanje savetnika i direktora u kampu je svakako dobra ideja.
Neposredan razgovor o želji za kućom je svakako najbolja ideja. Tokom porodičnih priprema pre kampa, obaveštavamo roditelje i decu da je želja za kućom normalna i očekivana. Prvog dana u kampu takođe kažemo deci sa kim mogu da razgovaraju i šta da rade ako su tužna. Deci koristi kada znaju da je razgovor o želji za kućom poželjan, a naročito starijoj deci koja bi se inače stidela ovakvih osećanja i ne bi želela da bilo ko čuje šta se dešava.
Pre nego što decu pogode emocije, poželjno je pružiti im strategije za borbu sa željom za kućom. Umesto da deca čekaju dok emocije postanu intenzivne, poželjno je da deca unapred razmisle o „alatima“ koji bi mogli da im pomognu da se izbore sa teškim osećanjima.
Roditelji mogu da podele ideje za borbu sa željom za kućom i da razmisle koje bi imale najviše efekta pre nego što dete ode u kamp. Dobro pitanje za otvaranje ove diskusije može biti: „Šta misliš da bi ti najviše pomoglo ako ti zafali kuća?“
U početku je poželjno pustiti decu da sama daju ideje, a zatim roditelji mogu da ponude druge strategije, kao što su društvene igre, čitanje, pisanje dnevnika i učešće u kamperskim aktivnostima.
Neki roditelji se začude kad od svog kampera dobiju pismo puno želje za kućom sa molbama za povratak, jer nisu predvideli probleme u prilagođavanju na boravak daleko od kuće. Ponekad se ova osećanja prikradu kampeirma povratnicima, koji ih tokom prvog leta nisu osećali, a i ne očekuju ih kao kamperi – veterani. Ove nove emocije mogu biti posledica hormonskih promena, problema u kući ili drugih faktora.
Sećam se da mi je mama jednog iskusnog kampera pričala kako je, uprkos višegodišnjem iskustvu u kampu, za njeno dete jednomesečni boravak u inostranstvu bio izuzetno težak. Dugi i plačni razgovori o očajnom iskustvu sa teškom cimerkom su prouzrokovali raniji odlazak iz kampa. Kada se ova kamperka vratila u svoj „uobičajeni“ kamp idućeg leta, nije više imala svoju staru sigurnost u sposobnost da uspešno boravi van kuće. Loše iskustvo i raniji povratak iz kampa u inostranstvu su poljuljali njeno poverenje u svoju sposobnost da bude samostalna, uprkos uspešnim iskustvima tokom proteklih godina.
Tokom 30 godina u kampu sam savetovala mnoge tužne kampere i uznemirene roditelje. Neki od njih su ranije odlazili iz kampa, ali je većina ostajala i uspevala da prebrodi želju za kućom, pa im je do trećeg ili četvrtog dana u kampu bivalo mnogo bolje. Težina želje za kućom je bila ista kod svih – jedina razlika među onima koji su odlazili i onima koji su ostajali je bila u načinu na koji su se roditelji ponašali spram njihove želje za kućom.
Evo nekoliko pozitivnih poruka koje su roditelji davali (u pismima, elektronskoj pošti ili telefonom) koje su pomogle deci da prebrode želju za kućom:
1.     Tvoja osećanja su normalna.
2.     Iako misliš da ne možeš, ja znam da ćeš uspeti. Imam poverenja u tebe, znam da ćeš se izboriti sa ovim izazovom i da će ti u kampu biti sjajno.
3.     Znam da se sada osećaš loše i žao mi je što ti ovo teško pada.
4.     Neću doći ranije po tebe. Ostaješ u kampu.
5.     Kod kuće se ne dešava ništa zabavno. U stvari, dosadno je. Kamp je mnogo bolje mesto za tebe ove nedelje jer... imamo dezinsekciju u kući, ja idem na poslovnu konferenciju, bacila sam se na sređivanje ormara. Jedva čekam da mi pričaš o zabavnim aktivnostima u kampu!
6.     Kada se prilagodiš kampu, dani će prolaziti mnogo brže. Znam da prvi dani nikako da prođu.
7.     Što više učestvuješ i posvetiš se aktivnostima, bolje ćeš se osećati.
8.     Kada prevaziđeš želju za kućom, imaćeš više samopouzdanja za buduće avanture daleko od kuće.
9.     Iako ti je sada teško, znam da zahvaljujući iskustvu u kampu odrastaš i sazrevaš.
10.  Zaista sam ponosna na tebe.
U našem kampu telefonski pozivi nisu dozvoljeni, ali znam da u mnogim kampovima kamperi zovu roditelje, plaču i preklinju za spas. Roditelju je teško da podnese navalu jakih, negativnih emocija deteta. Preporučujem vam da ograničite telefonske pozive (ako su uopšte dozvoljeni), tako da dete ne provodi dane razmišljajući o sledećem razgovoru sa vama. Iz mog iskustva, detetu bude gore nakon što čuje glas roditelja. Ako od svog kampera dobijate tužne poruke i pozive, preporučujem vam da kontaktirate upravu kampa, koja će vašem detetu pružiti emotivnu podršku i savete.
Jedna od kamperki sa najvećom željom za kućom sa kojom sam radila mi je kroz suze tokom prvih dana u kampu rekla da „ne može da izdrži“ do kraja i da naprosto nije „kamperski tip“. Stalno je govorila meni i roditeljima da „nije spremna“ za kampersko iskustvo. Međutim, roditelji su joj jasno rekli da, iako im je žao što se tako oseća, neće doći ranije po nju.
Nekoliko dana nakon što su joj roditelji napisali da ne može da se vrati ranije, napisala im je pismo u kome je stajalo: „Super-tužna pisma su deo prošlosti.“
Dve nedelje kasnije se vratila kući na kraju smene, a njena mama mi je javila: „Samo sam želela da vam uputim veliku zahvalnost na tome što ste pomogli mojoj ćerki da prebrodi teške periode u kampu. Kada je izašla iz autobusa, bila je presrećna i ponosna na sebe i definitivno želi u kamp i idućeg leta! Ovo je ogromna i dugo iščekivana pobeda za nju! Zahvalni smo vama i osoblju kampa na podršci koju ste pružili našoj ćerki da ostvari svoj potencijal.“
Vratila se kući „neverovatno drugačija“, po rečima njene mame. Kamp „ju je usrećio“ i „ide po kući, peva kamperske pesme“, a ponaša se „mnogo blesavije“.
Ova kamperka, koja je u početku bila jedan od kampera kome je najviše nedostajala kuća sa kojim sam ikad radila, se ove godine po treći put vraća u kamp! Njeni roditelji su doneli ispravnu odluku da ne prekrše svoje pravilo „ne dolazim po tebe“ i da zadrže poverenje da će njihova ćerka uspeti da se izbori sa izazovom boravka van kuće.
Ovakva priča, gde ekstreman emotivni stres potiskuje radost zbog ispunjenog izazova boravka u kampu, se ponavlja iz godine u godinu.
Sa druge strane spektra, razgovarala sam sa roditeljima koji su dolazili ranije po decu, ali kada bi videli šta njihov kamper propušta, zažalili bi što su detetu ostavili opciju povratka kući.
Nadam se da se nećete suočiti sa takvim izazovom ovog leta, ali i ako do toga dođe, birajte kamp!

Želim vam radostan dan!