18 Jul 2017

Kada su deca u kampu, roditelji dobijaju odmor bez osećaja krivice


Kada deca nisu kući, mnogi roditelji se počaste užitcima za odrasle. 

Sada kada je čitava porodica ponovo kući, G-din Miloš kaže „razvoženje dece je najteže ponovo usvojiti“, jer njegove sinove od 13 i 10 godina i njihove drugare treba odvesti i dovesti sa tri aktivnosti svake nedelje. Ipak, „bilo je zabavno porediti priče“ o avanturama koje smo svi doživeli ovog lete, kaže G-din Miloš, profesor istorije u srednjoj školi.


Ubrzo nakon što su Miloš i Andreja poslali sinove u kamp ovog leta, par se upustio u sopstvenu avanturu. Proveli su četiri dana u luksuznoj planinskoj kolibi, bez televizora, satova ili telefona. Svako jutro nakon joge bi se odvezli do udaljenih predela gde su planinarili, vozili biciklove ili se šetali do samih planinskih vrhova. Uveče su uživali u vinu i večeri sa još desetak drugih parova.
„Bili smo k'o mala deca u kampu“, kaže Andreja Ć., četrdesetšestogodišnji pedijatrijski ortopedski hirurg.
Po podacima udruženja kampova, upravo se iz kampova sa noćenjem vratilo stotine dece u kući. Mnogi parovi su se počastili putovanjima na kojima bi deca zevala od dosade, iznenadnim izlascima na večere i drugim aktivnostima kojih se sećaju iz bezbrižnih dana pre razvoženja dece, pripreme obroka i sprovođenja pravila o korišćenju računara. Vreme provedeno bez dece ne mora izazvati tugu koju nosi prazno gnedzdo jer će krajem leta porodica ponovo biti na okupu.

Kada deca nisu kući, roditelji imaju više vremena i manji osećaj krivice kada ugađaju sebi, kaže direktor kampa. Po njegovoj proceni, oko trećine roditelja kampera odlazi na putovanja, a deca, koja su i sama u gužvi „to ne primećuju i ne vide“. Po njegovim rečima, kamp od roditelja traži da ostave kontaktne informacije za hitne slučajeve.
Vesna B. kaže da je prvi odlazak njenih sinova, Pavla i Petra, u Komp Kamp na 14 dana bio teži nego što je očekivala. „Bila sam pomalo tugaljiva, da je bilo za ne poverovati“, kaže ova 44-godišnja majka, psiholog i web dizajner iz Novog Sada.
Međutim, koji dan kasnije je G-đa Vesna sa suprugom Slobodanom našla je osobu koja će čuvati pse, spakovala torbe i krenuli su na krstarenje Sredozemljem uz nekoliko noćenja u obližnjim ostrvskim mestima. „Bio je to prvi put nakon 12 godina da odemo negde i setili smo se: 'O, pa ti se meni sviđaš, takav kakav si“, kaže ona.
Vreme koje su proveli jedni bez drugih je naučilo članove porodice da cene jedni druge, kaže G-đa Vesna. „Ljubazniji smo međusobno.“
Bitno je da roditelji imaju slobodno vreme bez ometanja kao par, bez napetog iščekivanja povratka dece, kaže psiholog Majkl Tompson, autor knjige „Željan kuće, a srećan: Kako vreme podalje od roditelja može pomoći u razvoju deteta“. „Ako čitavo vreme provedete brinući o tome da li vam se dete lepo provelo u kampu, nećete iskoristiti šansu da obnovite svoju vezu“, kaže dr Tompson.
„U pitanju je mini-verzija praznog gnezda“, kaže bračni savetnik. Što se roditelja tiče, „definitivno će doći do ojačavanja veze, ili će se zaista pokazati da ne funkcionišete kao par.“
Većina roditelja na prvu loptu nakon odlaska dece u kamp nameravaju da se posvete kućnim poslovima, kao što je pospremanje ormara – kaže Violeta M. Imajući u vidu da pojedini elitni kampovi sa noćenjem koštaju preko 600 ili 700 eura po detetu za 14 dana, roditelji možda neće moći sebi da priušte putovanje. G-đa Violeta, koja živi u Americi, poreklom je iz Srbije i dolazi tokom leta u svoj rodni grad Begrad, kaže da sve roditelje savetuje da sebi organizuju „odmor kod kuće“, da ugađaju sebi ili da pođu na kraća putovanja.Miroslav S., zaposlen na univerzitetu u Novom Sadu, kaže da je uštedeo tako što je svoja dva sina od 11 i 13 godina poslao u kamp prošlog leta, što ga je ukupno koštalo 1200 eura. Ovaj pedesetogodišnjak kaže da je sa svojom životnom partnerkom, Andjelkom, imao „malo vremena samo za odrasle“. Otišli su kolima do obale jezera u Beloj Crkvi, u posetu prijateljima. Po povratku su išli na izlete po Fruškoj gori, bez potrebe da odgovaraju na pitanja tipa „a gde imaju da se kupe grickalice?“
Gledanje TV programa do kasno u noć je bilo pravi užitak za Draganu Ć. staru 41 godinu, čija je dvanaestogodišnja ćerka provela dve smene po 14 dana u Komp Kampu. G-đa Dragana, lekar, kaže da je sebi priuštila čitanje knjiga, bez zapitkivanja ćerke da li će ići na sladoled ili u bioskop.
Jasna V, stara 39 godina, kaže da je sa suprugom izlazila skoro svako veče kada su svoju desetogodišnju ćerku poslali u kamp na nedelju dana. Pravi luksuz je bilo dovoljno vremena za sređivanje pre izlaska – šminkanje, uklapanje nakita i izbor salonki, kaže ova pravna savetnica. „U neku ruku, činilo mi se kao da se ponovo zabavljam sa suprugom“, kaže ona.
G-din Ivanović, profesor na fakultetu, se priseća slobode koju su on i G-đa Ivanović imali da spavaju do kasno. Jedno veče je par napunio đakuzi– po prvi put otkad su se uselili u kuću. „Nismo morali da brinemo hoće li nam neko uleteti, pa smo oko kade postavili sveće i natočili vino“, kaže G-din Ivanović, kome đakuzi inače služi za kupanje psa. „Sve je izgledalo kao scene romantike koje možete videti na TV-u.“
Eto razloga da pošaljete decu u Komp Kamp :) https://compcamp.net