23 Jul 2017

Kada su deca u kampu, roditelji dobijaju odmor bez osećaja krivice

Kada deca nisu kući, mnogi roditelji se počaste užitcima za odrasle.


Ubrzo nakon što su Andrea i Ken Krejmer poslali sinove u kamp ovog leta, par se upustio u sopstvenu avanturu. Proveli su četiri dana u luksuznoj planinskoj kolibi u Britanskoj Kolumbiji, bez televizora, satova ili telefona. Svako jutro nakon joge bi ih helikopter odvozio do udaljenih predela gde su planinarili uz glečere, prelazili viseće mostove i penjali se uz čelične konstrukcije do samih planinskih vrhova. Uveče su uživali u vinu i večeri sa još desetak drugih parova.

„Bili smo k'o mala deca u kampu“, kaže Andrea Krejmer, četrdesetšestogodišnji pedijatrijski ortopedski hirurg iz Hajlend Parka u Ilinoisu.

Po podacima Američkog udruženja kampova, upravo se iz kampova sa noćenjem vratilo oko tri miliona dece u SAD-u. Mnogi parovi su se počastili putovanjima na koja bi deca zevala od dosade, iznenadnim izlascima na večere i drugim aktivnostima kojih se sećaju iz bezbrižnih dana pre razvoženja dece, pripreme obroka i sprovođenja pravila o korišćenju računara. Vreme provedeno bez dece ne mora izazvati tugu koju nosi prazno gnedzdo jer će krajem leta porodica ponovo biti na okupu.

Sada kada je čitava porodica ponovo kući, G-din Krejmer kaže „razvoženje dece je najteže ponovo usvojiti“, jer njegove sinove od 13 i 10 godina i njihove drugare treba odvesti i dovesti sa tri aktivnosti svake nedelje. Ipak, „bilo je zabavno porediti priče“ o avanturama koje smo svi doživeli ovog lete, kaže G-din Krejmer, profesor istorije u srednjoj školi.

Kada deca nisu kući, roditelji imaju više vremena i manji osećaj krivice kada ugađaju sebi, kaže Džej Džejkobs, direktor kampa Timber Lake na Catskills planinama u državi Njujork. Po njegovoj proceni, oko trećine roditelja kampera odlazi na putovanja, a deca, koja su i sama u gužvi „to ne primećuju i ne vide“. Po njegovim rečima, kamp od roditelja traži da ostave kontaktne informacije za hitne slučajeve. (Krejmerovi su u zabačenim predelima Britanske Kolumbije iznajmili satelitski telefon za slučaj da dečiji kampovi moraju da ih kontaktiraju.)

Trejsi Herik kaže da je prvi odlazak njenih ćerki, Lilijan stare 14 i Rebeke stare 12 godina u kamp na mesec dana bio teži nego što je očekivala. „Bila sam toliko tugaljiva, da je bilo za ne poverovati“, kaže ova 49-godišnja pevačica i nastavnica pevanja iz Montklera u Nju Džersiju.

Međutim, nedelju dana kasnije je G-đa Herik sa suprugom Skotom našla osobu koja će čuvati psa, spakovala torbu i sela na njihov motor – Harley-Davidson Road King – i krenula na „dugu, laganu vožnju“ i nekoliko noćenja u obližnjem mestu Nju Houp. „Bio je to prvi put nakon 12 godina da odemo negde i setili smo se 'O, pa ti se meni sviđaš, takav kakav si“, kaže ona.

Kod kuće, G-đa Herik je počela da eksperimentiše sa sastojcima koje njene ćerke ni pod razno ne bi jele i da posvećuje vreme postavljanju stola na tremu. „Spremala sam ribu i neviđeno jak sos koji deca ne bi ni takla“, kaže ona. U drugim situacijama, kada nije bila naročito gladna, snalazila se sa krekerima, sirom i vinom.

Vreme koje su proveli jedni bez drugih je naučilo članove porodice da cene jedni druge, kaže G-đa Herik. „Ljubazniji smo međusobno.“

Bitno je da roditelji imaju slobodno vreme bez ometanja kao par, bez napetog iščekivanja povratka dece, kaže psiholog Majkl Tompson, autor knjige „Željan kuće, a srećan: Kako vreme podalje od roditelja može pomoći u razvoju deteta“. „Ako čitavo vreme provedete brinući o tome da li vam se dete lepo provelo u kampu, nećete iskoristiti šansu da obnovite svoju vezu“, kaže dr Tompson.

„U pitanju je mini-verzija praznog gnezda“, kaže Džini Bertoli, bračni savetnik iz Los Anđelesa. Što se roditelja tiče, „definitivno će doći do ojačavanja veze, ili će se zaista pokazati da ne funkcionišete kao par.“

Većina roditelja na prvu loptu nakon odlaska dece u kamp nameravaju da se posvete kućnim poslovima, kao što je pospremanje ormara – kaže Keren Majster, partner u kampersko-konsultantskoj firmi Camp Experts and Teen Summers. Imajući u vidu da pojedini elitni kampovi sa noćenjem koštaju preko 10.000 dolara po detetu za čitavo leto, roditelji možda neće moći sebi da priušte putovanje. G-đa Majster, koja živi u Aventuri na Floridi kaže da neke roditelje savetuje da sebi organizuju „odmor kod kuće“, da ugađu sebi i da pođu na kraća putovanja.

Mark Singer, administrativni radnik na univerzitetu Prinston u Nju Džersiju kaže da je uštedeo tako što je svoja dva sina od 11 i 13 godina poslao u kamp prošlog leta, što ga je ukupno koštalo 8.000 dolara. Ovaj pedesetogodišnjak kaže da je sa svojom stalnom partnerkom, Džejn Švarc, imao „malo vremena samo za odrasle“. Otišli su kolima do obale u državi Mejn, u posetu prijateljima. Takođe su išli na izlete, kao što je bila poseta Institutu umetnosti Filadelfije, bez potrebe da odgovaraju na pitanja tipa „a gde imaju da se kupe grickalice?“

Gledanje TV programa do kasno u noć je bilo pravi užitak za Mindi Borkson staru 53 godine, čija je dvanaestogodišnja ćerka provela tri nedelje u kampu. G-đa Borkson, filmska kaskaderka i domaćica iz Vestona na Floridi, kaže da je sebi spremala porcije sladoleda od vanile, sa graham krekerima i čokoladnim maršmelouom.

Mindi Beri, stara 45 godina, kaže da je sa suprugom izlazila skoro svako veče kada su svoju desetogodišnju ćerku poslali u kamp na nedelju dana. Pravi luksuz je bilo dovoljno vremena za sređivanje pre izlaska – šminkanje, uklapanje nakita i izbor salonki, kaže ova pravna savetnica iz Grose Pointea u Mičigenu. „U neku ruku, činilo mi se kao da se ponovo zabavljam sa suprugom“, kaže ona.

G-din Singer, administrativni radnik na fakultetu, se priseća slobode koju su on i G-đa Švarc imali da spavaju do kasno. Jedno veče je par napunio đakuzi u spavaćoj sobi – po prvi put otkad su se uselili u kuću. „Nismo morali da brinemo hoće li nam neko uleteti, pa smo oko kade postavili sveće i natočili vino“, kaže G-din Singer, kome đakuzi inače služi za kupanje psa. „Sve je izgledalo kao scene romantike koje možete videti na TV-u.“


Izvor: While Kids Are at Camp, Parents Get a Guilt-Free Break