3 Mar 2018

Da li je slanje deteta u kamp za kodiranje dobra ideja?U nekom trenutku, roditelji su u prilici da pošalju dete u kamp. Međutim, ideja o slanju deteta u kamp za kodiranje je relativan novitet. Umesto slika dece koja provode vreme u sportskim aktivnostima i uz logorsku vatru i priče, neki zamišljaju da u kampovima za kodiranje klinci sede i čukaju po najbližoj tastaturi. Ipak, to nije prava suština kampa za kodiranje.
Da bismo vam pomogli u odluci da li je dobra ideja da pošaljete dete u kamp za kodiranje, nudimo vam nekoliko pitanja koja bi trebalo da razmorite.

Raznovrsnost i zajedništvo

Kampovi za kodiranje okupljaju decu koja se inače verovatno ne bi upoznala. Deca mogu biti iz raznih škola, gradova, pa čak i zemalja. Ovo često pomaže u stvaranju raznovrsne populacije. A raznovrsnost pomaže deci da izgrade pozitivniji stav prema svetu oko njih.
Međutim, raznovrsnost sama po sebi nije korisna. Kampovi za kodiranje okupljaju decu koja imaju zajednička interesovanja – kodiranje. Ovo znači da većina dece ima neke polazne osnove na samom početku. U suštini, kamp služi za razbijanje leda u svim upoznavanjima i razgovorima, što olakšava društveni aspekt sticanja novih poznanstava.

Samopouzdanje

Za decu je odlazak u kamp često prva situacija u kojoj će biti bez tradicionalnih roditelja ili staratelja. Iako postoje pratioci, deca se tokom boravka u kampu po prvi put susreću sa autonomijom. Pored toga, deca imaju priliku da uđu u društvene interakcije dok uče o temi koja ih interesuje. Sposobnost razvoja sopstvenih veština će im pružiti osećaj dostignuća, a stvaranje novih prijateljstava umanjuje anksioznost u nepoznatim društvenim situacijama i generalno povećava samopouzdanje.

Obrazovanje i istraživanje

U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta, teško je reći da li je zainteresovanost za kodiranje prolazna faza ili nosi dugoročan potencijal za karijeru. Pošto škole nisu u mogućnosti da učenicima pruže prilike za učenje naročito u oblasti kodiranja, čak i u vreme insistiranja na STEM obrazovanju, kamp  za kodiranje može biti prva prilika u kojoj dete može ući malo dublje u ovu temu.
Pored toga, kampovi često imaju blaži pristup učenju. Iako se ključne veštine zasebno prenose, učenje se u velikoj meri zasniva na radoznalosti i istraživanju. Ovo znači da vaše dete može da isprobava stvari bez negativnih posledica koje se često povezuju sa pogrešnim odgovorima u tradicionalnim obrazovnim ustanovama.
Pošto će vaše dete provesti neko vreme fokusirano na kodiranje, može razviti interesovanje za veštine u ovoj oblasti i šta sve može da ostvari. Ponekad ovo donese podsticaj koji će motivisati dete da uloži dodatne napore u dalji razvoj interesovanja tokom detinjstva i u zrelom dobu.

Priprema dece za budućnost

Tehnologija čini značajan sastojak savremenog života. Ponudite priliku da steknu veštine koje će im pomoći da se snađu u svetu stalnih promena, a možda i da ga oblikuju u budućnosti, koja će im u dugom roku biti od velike koristi. Ovako im pomažete da se uklope u svet budućnosti, razvojem veština u ovom trenutku. Ako slanjem deteta u kamp za kodiranje date svom detetu priliku da radi nešto produktivno tokom leta uz zabavu, dobijate idealan rezultat kome se nada svaki roditelj.


Izvor: IS SENDING YOUR KID TO CODING CAMP A GOOD IDEA?