3 Mar 2018

Tinejdžeri ovisnici od telefona nisu srećni


Nova studija Džin M. Tvendž, profesora psihologije na Državnom univerzitetu u San Dijegu ukazuje da su mladi koji provode više vremena pred ekranom manje srećni
Prema novoj studiji koja istražuje vezu između zadovoljstva životom i vremena provedenog pred ekranom kod adolescenata, topao telefon ne donosi sreću. Tinejdžeri čije su oči po navici zalepljene za pametne telefone su primetno nesrećniji, navodi studija Džin M. Tvendž, vodećeg autora i profesora psihologije na Državnom univerzitetu u San Dijegu.
U cilju istraživanja ove veze, Tvendž je sa kolegama Gabrijel Martin sa istog univerziteta i W. Kit Kembel sa Univerziteta u Džordžiji analizirala podatke iz longitudinalne studije Praćenje budućnosti, nacionalno reprezentativnog istraživanja sprovedenog nad preko milion učenika šestog i osmog razreda osnovne i drugog srednje u SAD-u. U anketi je učenicima postavljeno pitanje koliko često provode vreme uz mobilni telefon, tablet i računar, kao i u vezi sa fizičkim društvenim interakcijama i opštim osećajem sreće.
U proseku, utvrdili su da se tinejdžeri koji provode više vremena pred ekranima uređaja – igraju računarske igre, koriste društvene mreže, razmenjuju poruke i koriste video razgovore – osećaju manje srećnim od vršnjaka koji se bave aktivnostima podalje od ekrana kao što su sport, čitanje novina i časopisa i fizičke društvene interakcije.
Tvendž smatra da vreme provedeno uz ekran prouzrokuje nezadovoljstvo, a ne obrnuto.
„Iako ova studija ne može da dokaže uzročno-posledičnu vezu, druge studije su pokazale da veća upotreba društvenih medija dovodi do nezadovoljstva, ali nezadovoljstvo ne dovodi do veće upotrebe društvenih medija“, navodi Tvendž, autor „Generacija I – zašto današnja super-povezana deca odrastaju kao manje buntovna, tolerantnija, manje srećna i potpuno nespremna za zrelost“.
Tvendž otkriva da totalna apstinencija od ekrana takođe ne donosi sreću. Najsrećniji tinejdžeri koriste digitalne medije nešto manje od sat vremena dnevno. Međutim, nakon jednog časa dnevno uz ekran, nezadovoljstvo kontinuirano raste uz porast vremena provedenog uz ekran, prema navodima istraživača objavljenim u časopisu „Emocije“.
„Ključ je u ograničenoj upotrebi digitalnih medija“, navodi Tvendž. „Pokušajte da na digitalnim medijima provodite najviše dva sata dnevno i da povećate vreme koje provodite sa prijateljima i u fizičkim aktivnostima – ove dve aktivnosti su pouzdano povezane sa većim osećajem sreće.“
Analizom istorijskih trendova za iste starosne grupe od 90-tih godina prošlog veka, istraživači su utvrdili da se sve veća rasprostranjenost digitalnih uređaja poklapa sa opštim padom zadovoljstva tinejdžera u SAD-u. Konkretno, zadovoljstvo životom, samopouzdanje i sreća mladih ljudi strmoglavo opadaju od 2012. godine. Tvendž naglašava da je iste godine procenat Amerikanaca koji poseduju pametan telefon prevalio 50 %.
„U velikoj meri, najznačajnija promena u životima tinejdžera od 2012. do 2016. godine je bila u porastu vremena koje provode na digitalnim medijima i posledičnom smanjenju ličnih društvenih interakcija i sna. Proboj pametnih telefona je najlogičnije objašnjenje za iznenadan pad psihološkog blagostanja kod tinejdžera.“

Izvor: Phone-addicted teens are unhappy