9 Apr 2018

Evaluacije u Komp Kampu I deoNakon prikupljanja podataka tokom leta, konačni rezultati naše višegodišnje studije će biti izrađeni krajem 2018.godine, a posle 10-godišnjeg rada našeg kampa.

Primer evaluacionog lista našeg kampa.Do sada smo evaluacije radili po formama koje smo timski sastavljali u Komp Kampu. Evaluacije radimo posle četiri-pet dana boravka u kampu, a onda i pretposlednjeg 13.dana, pre odlaska, da bismo evidentirali razliku u cilju daljih analiza.
Imamo bar tri registratora evaluacija  😊
Ocena uspešnosti je sastavni deo svakog rada u kampu,  te planiramo da ubuduće radimo po modelu Donalda Kirkpatrika, koji obuhvata četiri nivoa evaluacije:

1. Ocena reakcija - kako učesnici reaguju na obuku: na ovom nivou se upitnicima meri trenutno zadovoljstvo polaznika, jedanput nedeljno tokom obuke (zidne novine gde svaki učesnik lepi cedulju na 2 parčeta flipčart papira “ono što mi se najviše dopalo na treningu”; “trening bi mogao da bude i bolji tako  što bi ...)

2. Ocena znanja i veština koje su polaznici obuke dobili ili poboljšali tokom obuke. Radi se test znanja u IT oblasti sa polaznicima pre i posle završene obuke. 
Mi smo osmislili da prikaz radova, takozvano "Veče projekcije radova" bude takmičarskog tipa 
3. Razmena poklona (na listu papira) gde se od svakog učesnika traži da napiše
ono što je naučio i što bi moglo da koristi drugima. Ti papiri se onda saviju i stave u šešir. Učesnici u grupama izvlače papiriće i razgovaraju o tom kako bi taj poklon mogao da se praktično primeni u njihovoj sredini za učenje.

3. Ocena rezultata: kako i koliko se naučeno primenjuje u narednom periodu (narednih 6 do 12 meseci), vrši se anketama polaznika i pregledom objavljenih sadržaja samih polaznika na njihovim kanalima ili blogovima.

A onda:
Prosto neko da se upita: pa jel' ovo kamp za sport ili programiranje? 😜

Primer evaluacije u našem kampu, a koji se odnosi na sportske aktivnosti:
      
            Prve tri godine u kampu sa nama su bili Marina Cvetković, tada apsolvent Fakulteta za fizičku kulturu u Novom Sadu, pozdrav Marina  👏💓 !! te još dva sjajna nastavnika fizičkog vaspitanja iz Erdevika.


              Sportske aktivnosti u kampu preuzeli su Igor Pavlović, master profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani organizator sportske rekreacije, zaposlen u "TopForm" Sportska školica i karate Bojana Lukač, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta i Mirko Ikonić, oboje i zaposleni u WorldClass koji rade sa decom do danas u kampu. 

              Da pomenemo i saradnike iz 2013. i 2014. nezaboravni i u lepim uspomenama, ali ih je stalno zaposlenje odvojilo od kampa, Nebojša, Šone i advokat Pavlović, sva trojica iz Beograda, Street workout specijalci,  Zlatan Čantrač iz KK Čelarevo, veliki pozdrav drugari i prijatelji Komp Kampa 🙌 !!

Evaluacije su izuzetno značajne

Pored pisanih postoje i mnogobrojni video zapisi evaluacija, ali da ne smaramo, prilažemo samo deo snimaka mp4 fajlova 😏

Pisane evaluacije, primeri:


Kamp Kamp dve smene iz 2015. i primer  za jednu smenu iz 2017.Sve evaluacije za svaku godinu su javno dostupne, poslate i roditeljima putem e-maila.Evaluacije angažovanih edukatora za IT, pedagoga, psihologa i drugih saradnika objavićemo u konačnim rezultatima naše višegodišnje studije koju planiramo da objavimo krajem 2018. godine.
trenutno pod radnim naslovom Evaluacije II deo.