22 Apr 2018

Kako da budete najbolji savetnik u dečijim kampovima?Pismo o iskustvu jednog savetnika u kampu po završetku sezone dečijeg kampa:

Većina nas pri kraju školske godine užurbano traži studentsku praksu ili šalje gomilu prijava za posao, u nadi da će barem nešto od toga uroditi plodom.


Uz propratnu motivaciju kolega i roditelja, od nas se očekuje da odemo na praksu da bismo stekli „neprocenjivo radno iskustvo“ kojim ćemo „dopuniti CV“. Ali u čemu je poenta?

Sa dolaskom leta, svaki dan sam sve više naginjao tome da preskočim praksu i da se vratim u letnji kamp kao savetnik. Ako imate tu mogućnost, svakako bi trebalo da je prihvatite.

Sticanje značajnijeg životnog i radnog iskustva

Svako jutro u kampu znam da me čeka dan ispunjen novim izazovima i iskustvima. Od rasplakane dece, do nezgoda u sred noći, stalno ste u pripravnosti, spremni na bilo šta što može da vas zadesi. Morate stalno biti spremni za svaku moguću situaciju, iz dana u dan.

U dobru i u zlu

Rad 24 časa dnevno šest dana u nedelji svakako zamara telo, ali nam slobodni dani ne trebaju. Radom u kampu učimo da očvrsnemo i da prevaziđemo sve, jer deca u kampu ne uzimaju slobodne dane – kao ni mi. Dakle, ako ste bolesni, budite spremni da uložite 110 % napora bez obzira na to kako vam je.

Izgradite nova prijateljstva

… ali zadržite i stara… Pošto sam proveo 10 leta u kampu, jednu stvar mogu otvoreno da kažem: tokom leta koje provedete u kampu ćete upoznati fenomenalne ljude. Stekao sam bezbroj doživotnih prijatelja, od kojih neki žive i na drugom kraju sveta! Ako se zateknete u njihovim krajevima, uvek ćete imati gde da prespavate. Kamp će vam pružiti poznanstva koja ne možete ni zamisliti. Ljudi sa kojima radite mogu biti upravo oni koji će vam sutra ponuditi posao.

Ostale neočekivane prednosti

Još neke neočekivane, fantastične prednosti ovog posla su rad u papučama, najboljoj obući koja je ikad napravljena, bez ikakve osude (jer i svi ostali rade u papučama). Možete obući dve nijanse sive sa narandžastim papučama, kosa vam može biti prašnjava, ali bez brige – to je deo posla. Naćićete se u svetu u kome postajete osoba kakvu niste ni mogli da zamislite i u kome zaista možete biti ko god poželite.

Radite pravu stvar

Kao savetnik u kampu, radite nešto najbitnije. Možda ćete pomoći nekom detetu da spozna sebe u najbitnijem trenutku njegovog života – recimo kada spozna svoju seksualnost ili kada ima porodičnih problema. Kada su kamperi sa vama, preuzimate ulogu roditelja koji nisu uz njih tokom boravka u kampu. Kamperima postajete roditelj, prijatelj, osoba od poverenja, rame za plakanje i savetnik. Postajete njihov čovek – koji im je potreban i kome su kamperi potrebni.

Kao Odiseja na Fejsbuku

Pa tako, kad razmišljate o toj blistavoj praksi koja bi lepo izgledala u CV-ju, razmislite i o ovome. Svi vaši vršnjaci sakupljaju iste prakse na istim visokoprofilnim pozicija, a vi ćete ući u utakmicu sa njima za posao kad diplomirate. Ali kada budete otišli na taj famozni razgovor za posao, možete da objasnite poslodavcu sva divna životna iskustva koja ste stekli kao savetnik u kampu. Možete mu objasniti kako ste se aktivno pripremali za budućnost učenjem kako da planirate vreme i da stalno budete dostupni. Moćićete da kažete da ste radili po definisanim ciljevima i da ste vodili grupne projekte, i da ste uz to motivisali pojedince da postanu najbolja verzija sebe. Imaćete najdužu listu dostignuća koja ste ostvarili u kampu, nasuprot posluživanju kafe na praksi.

U suštini, imate priliku da steknete sve neprocenjive životne veštine, a pri tom ćete se zabavljati kao nikad do tad. Rad u letnjem kampu će vas naterati da dva ili tri puta promislite o svom usmerenju i budućnosti. Imaćete priliku da promenite nečiji život i da poboljšate svoj. Kamp pruža fantastične životne lekcije, što se ne može reći za sve te blistave studentske prakse.

========================================================================


10 najvažnijih saveta da budete najbolji savetnik u dečijim kampovima ikada 


1. BUDITE ŠAŠAVI - igrajte se sa decom i potrudite se da im bude zabavno. Budite fleksibilni, dovitljivi i spretni - npr. ako pada kiša i ne možemo u šetnju, imajte rezervni plan.
2. DRUŽITE SE SA DECOM, ne samo sa ostalim volonterima. Razvijajte veze sa decom, to će im puno značiti.
3. BUDITE AUTORITET, ne samo izvor zabave i drugar.
4. POMAŽITE IM oko samopouzdanja, hvalite ih i pomažite im da razviju svoje veštine.
5. AKO NEŠTO NE ZNATE, saznajte i pravite se da znate. Ako ne možete da saznate u tom trenutku, odugovlačite dok ne dobijete priliku da skontate. Samopouzdanje je bitno, ne dajte deci da vide da je nešto potpuno van vaše kontrole. To je ona tvoja fora ako pitaju nešto na času što ne znamo, da im kažemo samo “to radimo sledeći put”. Ja bih jedino dodao da je ok ne znati, ali onda zajedno naučimo, i pokažem im kako se nešto saznaje kada ne znamo (kako guglati i naći rešenje)
6. NE BUDITE PREVIŠE KRITIČNI PREMA SEBI - nismo svemogući, i ako je dete baš baš zapelo da mu nedostaje kuća ili da nešto neće da radi, nismo mi krivi ako ne možemo da ga ubedimo.

7. BRINITE SE O SEBI - znajte svoje granice, uzmite za sebe neke momente da se odmorite. ako se preforsirate i budete umorni, nikom neće biti lepo.
8. SAZNAJTE NEŠTO INTERESANTNO O SVAKOM KAMPERU - potrudite se da razvijate ljudske veze sa kamperima i da ih upoznate. Deci puuuno znači kada im stariji ukažu poštovanje, i oni uzvrate još više. Kada im neko u poziciji autoriteta, kome se oni dive (vi saradnici), pokaže da se interesuje za njih i ceni, to im puno znači i zauvek će da zapamte. Čak su i sitnice dovoljne, mali detalji koji pokažu deci da su nam oni bitni - da im zapamtimo ime, šta vole i ne vole, neke njihove fazone itd.
9. BUDITE POZITIVNI - ako ste umorni i neraspoloženi, to se vrlo lako vidi. Trudite se da bude i vama lepo, jer će se onda to preneti na njih.
10. DAJTE SVE OD SEBE - jednostavno se potrudite, budite odgovorni, razumite da je pozicija savetnika vrlo važna i da imate puno uticaja na decu. Budite im uzori i idoli, pokažite da je odgovornost važna i da od vas mogu nešto da nauče.