22 Apr 2018

Kako iskoristiti leto za lični razvoj praksom u jednom od brojnih letnjih kampova za decu u SrbijiUspešno je održan jednodnevni kurs za savetnike u letnjim kampovima za decu u Srbiji.
Nastavak je planu treninga i praktičnom radu.

Igor Pavlović, master profesor fizičkog vaspitanja
savetnik i saradnik za sport u Komp Kampu


Letnji kampovi kod nas su još uvek (2018.) u povoju u odnosu na razvijeni svet.

I deo - od ideje do realizacije 

Kada sam tokom leta davne 2007. godine istraživala o letnjim kampovima za decu i u google search ukucala: summer camp for kids, dobila sam podatke, na primer, da u USA postoji oko 7500 letnjih kampova za decu. Od toga ono što je mene interesovalo, bilo je 1400 kampova za IT oblast, tačnije oko 400 kampova za Game design, čime se bavi i KompKamp.

Prvi kompjuterski kamp u USA je osnovan 1977. (https://nccamp.com). godine.
(Michael Zabinski, a professor at Fairfield University in Connecticut, founded the first such camp, the National Computer Camps, in the late 1970s, featuring the likes of RadioShack TRS-80 and Apple II microcomputers.)

Jedna od najvećih baza kampova za decu je na web stranicama Kidcamps, gde je bio 2008. godine registrovan i naš KompKamp, kao jedini kamp za Special Interest Camps and Programs. Posle prve promo-godine, tražili su 350$USA za članarinu, što nam nije išlo u prilog, jer ne očekujemo decu baš iz USA :)
Nedavno sam počela sa formiranjem baze podataka, odnosno napravila sam prvi Nacionalni Web Direktorijum Kampova za Decu i Mlade u Srbiji. Ako ste kliknuli na link, videli ste da za nepunih mesec dana, uz  saglasnost za objavu od samih vlasnika kampova, postoji 10 kampova.
Poslala sam pozivnice na 24 adrese, tj. kampa, a koliko je gugl u mojoj pretrazi izlistao kampova za decu u Srbiji.

Ovo je bio samo osvrt o stanju kod nas kada su u pitanju letnji kampovi za decu.

I da se ne udaljavam od teme, ovde želim da iznesem zaključke o održanom jednodnevnom kursu za savetnike u letnjim kampovima za decu u Srbiji.

Ne postoji interes za savetnike i saradnike u kampovima.
Zašto? Pa niko o tome ne priča, ne piše i studenti, koji su prava kategorija za ove pozicije, prosto ili nisu informisani, ili ne žele da rade tokom leta takve poslove. Ili ne žele da rade ništa.

Ali, mnogi studenti ŽELE radnu praksu! 


I onda počnem da proučavam radne prakse kod nas tokom leta i na kraju dođem samo do jednog zaključka, na osnovu brojnih pisanih izjava: na letnjim radnim praksama studenti u nekom periodu prakse od 15 ili 30 dana, kuvaju kafe i idu po burek. U 95% slučajeva. Poražavajuće, naravno.Proučavam (godinama!) ACA Camps, (The American Camp Association, formerly known as the American Camping Association, is a 501 nonprofit that serves the United States).
Primam redovno newsletter od njih, član sam od pre koju godinu, što bi rekli nezavisni, ID  9034040.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

I tako, sledeći CIT programe, učeći od ACA camps, organizovali smo prvi kurs za savetnike u kampovima,  pročitaj u nastavku na linku.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Izvor