19 May 2018

Emocionalna spremnost za kamp


Proleće je uveliko stiglo, školska godina se polako bliži kraju, a leto je pred vratima. Za mene leto uvek znači letnji kamp. Roditelji će uskoro slati svoje najveće blago u kamp. A neki od tih kampera će po prvi put boraviti u kampu.
Za roditelje je prvi odlazak u kamp često veoma težak. Ako spadate u ovu grupu roditelja, verovatno imate gomilu pitanja, ali i po koju brigu. Među ovim pitanjima, jedno je veoma bitno: 
Kako da utvrdite da li je vaše dete zaista spremno za kamp?
Na žalost, savršen odgovor ne postoji. Ne postoji način da sa apsolutnom sigurnošću utvrdite da li je bilo koje dete spremno za kamp. Međutim, možete sebi postaviti nekoliko pitanja uz pomoć kojih ćete oceniti emotivnu  spremnost vašeg deteta da provede leto u kampu.
Kako se vaše dete prilagođabva nepoznatim okruženjima ili novim iskustvima? 
Dete koje se brzo adaptira je verovatno spremno za iskustvo u kampu.
Kako se vaše dete bori sa tugom, ljutnjom ili razočaranjem? Naravno, ovo nije suština kampa, ali će svako dete u nekom trenutku doživeti ovakva iskustva tokom boravka u kampu. Ono što kampersko iskustvo čini tako fantastičnim za veliki broj dece je to što, u svojoj suštini, kamp znači zabavu! Međutim, uz svu tu zabavu igara i pevanja šašavih pesmica, ili isprobavanja nečeg novog i upoznavanja novih drugara, ponekad naiđu i teški momenti. Malkice želje za kućom, nesuglasice među drugarima, ili možda isprobavanje nečeg novog uz frustraciju spoznajom da je u stvari teže nego što izgleda. Ovi teški momenti su deo odrastanja i čitavog života. Na sreću, u kampu deca ne moraju sama da se adaptiraju i prilagođavaju jer je uz njih osoblje koje je obučeno da pomogne deci u takvim situacijama.
Ovakva iskustva su normalan deo odrastanja – ali kada je vaše dete u kampu, a vama stigne pismo ili razglednica koja opisuje tu situaciju, može se javiti pitanje: da li ste vi kao roditelj emocionalno spremni? Da li ste spremni da pustite dete da otkriva kako da se izbori sa ovim izazovima daleko od vas?
Kada vaše dete postane emocionalno spremno za odlazak u kamp, a vi postanete emocionalno spremni da ga pustite, pružićete mu jedan od najlepših poklona: kampersko iskustvo. Na kraju krajeva, dete će vam se vratiti malo više, ponosnije i snažnije zbog svega što je radilo i naučilo podalje od vas – u kampu.