3 May 2018

Želja za kućom – dobri i loši potezi roditelja tokom pripreme za kamp
Želja za kućom je deo našeg života. U prirodi nam je da težimo ka poznatom i ugodnom. A boravak u letnjem kampu čak i kod iskusnog kampera može probuditi čežnju za udobnošću svog doma: za kućnim ljubimcem, mamom, tatom, pa čak i za bratom ili sestrom sa kojim se inače ne slaže.
U kampu prihvatamo želju za kućom kao validnu emociju, ne umanjujemo njen značaj. Koristimo sopstvena iskustva kao bivši kamperi i odrasle osobe daleko od kuće da pomognemo kamperima da prebrode osećanja nelagodnosti i neprijatnosti. Pomažemo im da razviju veštine rešavanja emocija.
Da bi se iskustvo kampa sa noćenjem uspešno prebrodilo, potrebna je priprema kako za kampera, tako i za roditelje. U nastavku vam nudimo savete na osnovu kojih ćete se uspešno pripremiti za kamp i obezbediti da iskustvo u kampu omogući izgradnju veština i rešavanje problema kao što je želja za kućom, a ne da ostane u senci ovih emocija.

Pre kampa

Dobar potez

 • Istražite. Postarajte se da je kamp koji ste odabrali primeren vašem detetu. Razgovarajte sa osobljem u kampu i postarajte se da razumete njihova pravila komunikacije. Morate znati šta kao roditelj možete da očekujete i postarajte se da vam ponuda kampa bude prihvatljiva.
 • Govorite pozitivno o iskustvu u kampu. Recite detetu da ga očekuje sjajna zabava i da će steći sjajne nove drugare, sve uz nove, uzbudljive aktivnosti.
 • Pružite detetu priliku da vežba odvajanje od vas. Spavanje kod drugara i rodbine može biti odličan prelaz ka iskustvu dužeg boravka van kuće.
 • Pružite detetu priliku da vežba sticanje novih drugara. Ugovorite igranje i druge zgode na kojima vaše dete može upoznati nove drugare i razvijati veštine predstavljanja i kooperativne igre.
 • Posetite kamp. Iskoristite prilike koje nude posete kampu ili zatražite zaseban obilazak kako bi se vaše dete upoznalo sa kampom i delom osoblja.
Loš potez

 • Negativne konotacije o iskustvu u kampu. Izbegavajte izjave tipa „puno ćeš nam nedostajati“, „ne znam šta ću bez tebe“ ili „brojaću dane dok se ne vratiš“. Ovakvi komentari će kod vašeg kampera stvoriti osećaj krivice ako se lepo provodi u kampu, jer zna da vi sedite kući i da vam nedostaje.
 • Mogućnost ranijeg povratka kući. Ako pošaljete dete u kamp s rečima „hajde probaj, pa ako ti se ne svidi, možeš se ranije vratiti kući“ – uštedite vreme, napor i energiju i sebi i kampu i detetu i nemojte ni slati dete u kamp. Ako detetu ponudite mogućnost ranijeg odlaska, suočićete se sa odlukom da li da odete po dete i da mu uskratite veoma korisno iskustvo u odrastanju ili da prekršite obećanje i da umanjite svoj kredibilitet kod deteta. Ni jedan od navedenih ishoda nije pozitivan, a oba se mogu izbeći ako se u startu eliminiše mogućnost ranijeg povratka kući.
 • Obećanje da ćete svakodnevno biti u kontaktu. Većina kampova ne dopušta razgovore sa decom tokom boravka. Kamperi koji su dobro prilagođeni i koji se dobro snalaze u kampu mogu doživeti hendikep navale emocija želje za kućom čim čuju glas dobronamernog roditelja. Osim ako možete garantovati da ćete pisati detetu svaki dan, nemojte to ni obećavati. U slučaju da pismo ili e-mail iz bilo kog razloga ne stigne, mogu se javiti osećanja brige i želje za kućom.
Tokom boravka u kampu

Dobar potez

 • Pišite pozitivna pisma uz hrabrenje. Recite detetu da ste ponosni na njega zato što isprobava nove aktivnosti i gradi nova prijateljstva.
 • Kontaktirajte kamp ako želite da čujete novosti ili ako ste zabrinuti iz nekog razloga. Zaposleni u kampu su tu da podrže roditelje, koliko i kampere. Zaposleni u kampu će vam sa zadovoljstvom reći šta ima novo, kako se vaše dete prilagođava kampu i odgovoriće na sva vaša pitanja.
 • Imajte poverenja da kamp radi svoj posao. Ako ste dobro istražili pre nego što ste doneli odluku i prijavili dete u kamp, imajte poverenja da kamp uvek zastupa interese vašeg deteta. Želja za kućom nije u interesu kampa, pa će kamp raditi sa vašim kamperom na izgradnji novih veština i razvoju koji donosi ovo iskustvo.
 • Ne zaboravite da je želja za kućom normalna. Svi u izvesnoj meri osećaju želju za kućom. Ako vas iz kampa obaveste da je vaše dete željno kuće, to ne znači da iz tih stopa morate poleteti u spas. Sarađujte sa zaposlenima u kampu i dajte im sve informacije za koje mislite da bi bile od koristi za rešavanje izazova sa kojima se suočava vaše dete.
Loš potez

 • Pokušaji razgovora sa detetom. Značajan element razvoja koji želimo da vaše dete postigne na osnovu boravka u kampu jeste prostor za taj razvoj. Kamp nije savršen, ali nudi svakodnevne prilike za isprobavanje, testiranje, padanje, ustajanje, suočavanje, osvajanje, učenje i razvoj.
 • Pisanje negativnih pisama. Ako kažete detetu da vam nedostaje i da jedva čekate da se vrati kući, samo produžavate i pojačavate osećanja želje za kućom koja dete već ima.
 • Poseta kampu. Neki kampovi organizuju dane za posetu roditelja, a drugi to ne dopuštaju. Molimo vas da ne dolazite u kamp bez najave sa zahtevom da vidite svog kampera. Čak i ako se vaše dete lepo prilagodilo, vaše prisustvo može negativno uticati na druge kampere. Takođe, vaše prisustvo može negativno uticati na kampersko iskustvo vašeg deteta. Vi ste odlučili da pošaljete dete u kamp radi njegovog razvoja, tako da je na vama da mu date prostor za razvoj koji se dešava daleko od vas.
Ne zaboravite da boravkom u kampu sa noćenjem detetu pružate neverovatnu priliku za izgradnju novih veština i sposobnosti koje će im biti od koristi do kraja života. Iako vi možda niste uz njih tokom izgradnje ovih veština, vi (kao i vaš kamper) svakako možete očekivati koristi od većeg samopouzdanja, nezavisnosti i sposobnosti rešavanja problema bez vaše pomoći.


Izvor: Homesickness Dos and Don’ts for Parents Preparing for Camp