6 Jun 2018

5 saveta za pripremu dece za letnji kamp
Nedavno sam otkrila na twitteru, gde sam vrlo često, sjajnog pisca i autora Lori Lite, na twitter pod @StressFreeKids i nisam odolela da ne prevedem jedan od poslednjih tekstova, koji je vrlo zanimljiv i može biti veoma koristan:

Sa završetkom školske godine, neki roditelji prebacuju fokus na pripremu svoje dece za letnji kamp.

Bez obzira da li ste prijavili dete u dnevni kamp ili kamp sa noćenjem, priprema dece za letnji kamp i nabavka potrepština ulaze u žižu. Ali šta se dešava sa emotivnom pripremom?
Deca koja su prethodno odlazila u kamp već imaju određen nivo prilagođenosti na ovo iskustvo. Mogu da zamisle kamp, aktivnosti u njemu i svesna su emocija koje nastaju kada nisu kod kuće.

Međutim, kamperi koji prvi put odlaze u kamp, a naročito u kamp sa noćenjem, mogu osećati nelagodu koja nije toliko očigledna.


Kao roditelji bi trebalo da razumete da čak i ako vaša deca deluju spremno, postoje stvari koje možete da učinite da umanjite stres i napetost koje vaše dete može da oseti i da mu olakšate da kamp vidi kao pozitivno iskustvo.
5 saveta za pripremu dece za letnji kamp
Uključite ih u proces 
Bilo da je u pitanju kupovina odeće, ličnih predmeta ili opreme, vaša deca bi trebalo da imaju aktivnu ulogu u pripremama i odlučivanju. Većina kampova nudi spiskove za pakovanje. Ohrabrite dete tako ško ćete ga zadužiti za deo spiska u skladu sa njegovim uzrastom. Uživajte u vremenu koje ćete provesti u pripremama sa vašom decom.
Razgovarajte o emocijama 
Pitajte dete kako se oseća u vezi sa kampom. I šta god da vam odgovori, pitajte ga zašto. Možda ćete morati da zagrebete malo dublje da biste stigli do iskrenih odgovora. Kada saznate kako se dete zaista oseća, znaćete i šta vam je dalje činiti. Izbegavajte da se postavite isuviše „roditeljski – zaštitnički“ tako što ćete pokušavati da „sredite stvari“ kakav god odgovor da čujete.
Razgovarajte sa drugim roditeljima 
Razgovarajte sa roditeljima iskusnih kampera kako biste znali šta da očekujete. Većina kampova nudi informacije i možete upoznati druge roditelje i zaposlene u kampu. Sasvim je prihvatljivo da upravi kampa naglasite eventualne rezerve koje vaše dete ima. Većina kampova ima ljude koji rešavaju sve eventualne probleme i koji se staraju da se dete dobro provede.
Pripremite se za drugačiji raspored 
Raspored tokom leta je sasvim drugačiji nego tokom školske godine. Napuštanje bilo koje rutine može predstavljati smetnju, naročito za decu koja su osetljiva na promene.  Ako unapred znate kakav je raspored u kampu, možete ga pokazati svom detetu kako bi moglo da se postepeno prilagođava. Sposobnost uklapanja je veoma značajna veština.
Razgovarajte o aktivnostima 
Ako vaše dete zna koje aktivnosti ga čekaju tokom letnjeg kampa, može početi ranije da se priprema. U zavisnosti od tipa kampa, vaše dete može učestvovati u vodenim sportovima, dugim šetnjama, kampovanju pod šatorom, veslanju, jahanju, streličarstvu i u drugim aktivnostima sa kojima se ranije nije susretalo. Razgovarajte sa decom o aktivnostima i vidite kako se osećaju u vezi sa njima. Sjajan način da upoznate dete sa kamperskim aktivnostima je da pročitate knjigu ili da gledate filmove koji prikazuju te aktivnosti.
Letnji kamp je ispunjen brojnim pozitivnim iskustvima koja će pomoći u formiranju vašeg deteta i  pružiti mu uspomene koje traju čitav život. Bitno je da roditelji učestvuju u pripremi svoje dece za ovo iskustvo, ali tako da ne pokušavaju da ih kontrolišu niti da deluju previše zabrinuti. Deo razvoja deteta predstavlja samostalno suočavanje sa situacijama i iznalaženje načina da se izbore sa svojim emocijama.

Kao roditelji uvek za svoju decu želimo samo najbolje. Počnite od pripreme deteta za letnji kamp i imajte poverenja da će vaše dete samo iznaći rešenja i da će mu to pomoći da se oseća bolje.
Napomena: Dok su vam deca u letnjem kampu, posvetite vreme sebi. Bavite se aktivnostima za koje možda nemate mogućnosti tokom školske godine. Do povratka dece iz kampa, i vi i deca ćete više ceniti jedni druge i bićete spremni za novu školsku godinu.
Izvor: Getting Kids Ready for Summer Camp