4 Jun 2018

Kako da vaše dete izvuče maksimum iz kamperskog iskustva?


 


Stiže kamperska sezona! Oni koji su se već registrovali željno iščekuju prvi dan u kampu, možda čak i uz leptiriće u stomaku.
Kako je u kampu? Da li će moj sin/ćerka steći drugare? Hoće li naučiti nešto korisno? Sve su to normalna pitanja, a pitanjima nikad kraja.
Ako ste zabrinuti, ne zaboravite: naš kamp radi od 2008. godine i stalno se razvijamo kako bismo obezbedili najbolje moguće kampersko iskustvo za porodice iz čitave zemlje, a i šire.
Kada se osvrnemo na devet proteklih leta (ovo nam je deseto), uz razne lokacije na kojima se do sada kamp održavao, pa to provučemo kroz prizmu raznih programa koji su primenjivani, iskustva ne manjka. Na osnovu toga smo prilično dobro shvatili kako kamperi mogu da izvuku maksimum iz svog boravka u kampu.
Pogledajte sledeće smernice koje će vam pomoći da vaše dete uživa u kampu i da kampersko iskustvo bude nešto što će mu zaista promeniti život.
Ove stavke se zasnivaju na konkretnim iskustvima iz KompKampa, ali se mogu primeniti na bilo koji kamperski program koje pohađa vaše dete.
1. Razgovor sa drugarima iz kampa
Neki od kampera može biti novi Džef Bezos (vlasnik Amazon-a) ili nova Suzan Vojcicki (predsednica odbora YouTube-a). Nikada ne znate šta kamperi mogu postići!

Poenta je u tome da je kamp odlično mesto za sticanje drugara, a ako vaše dete ima ambiciju da razvije sledeću fenomenalnu aplikaciju ili najprodavaniju video-igru svih vremena, nije na odmet da na tom putu upozna nekoliko ljudi. Oni će sedeti za susednim računarom u kampu i igrati se na istom igralištu tokom pauze, sedeti za istim stolom tokom obroka i zajedno gledati filmove uveče. Ohrabrite svoje dete da razgovara sa drugim kamperima. To će se isplatiti za dan, nedelju, nekoliko meseci, a možda i godina.

2. Interakcija sa instruktorima

U tradicionalnim kampovima instruktori su najčešće različitih zanimanja, pa interakcija sa njima, iako je zabavna, ne donosi značajnije dugoročne koristi za mlade kampere. Međutim, kod kampova koji su fokusirani na određenu naučnu i stručnu oblast, znate da će instruktori biti specijalizovani, a što je još bitnije, da će pomoći vašem detetu da u kampu stekne specifične veštine.
Naši predavači dobro poznaju kodiranje, razvoj igara, grafički dizajn, video-produkciju i još mnogo, mnogo toga. Da ne pominjemo da su to najčešće studenti računarstva i informatike, koji studiraju ili su diplomirali na fakultetima koje svako želi da studira. Gosti su često stručnjaci sa karijerom u oblasti gejm dizajna i informatike generalno ili iz oblasti vrlo bliskih umetnosti, a umetnost je izvor kreativnosti.
Prema tome, ohrabrite dete da gnjavi instruktore dok im uši ne otpadnu! Kamperi ne bi trebalo da budu stidljivi u tom smislu, a dobra je šansa da će im odgovori biti veoma korisni.
3. Postavljajte pitanja
Kao rezultat prve dve tačke, bitno je da kamperi postavljaju pitanja drugim kamperima, instruktorima, ali i samim sebi.
Od kampera se ne očekuje da budu magovi za programiranje, veb ili grafički dizajn čim stignu u kamp. Neki su totalni početnici, a drugi su nešto napredniji – iz tog razloga na početku svake smene testiramo kampere i pomažemo im da odaberu odgovarajući nivo obuke.
Svakako recite detetu da je kamp pravo mesto za postavljanje pitanja – ne samo u vezi sa kursem koji dete pohađa, već i o profesionalnim iskustvima instruktora, stručnoj praksi, itd. Neka pita kampere kako su odradili određene aspekte svojih projekata, ili neka traži komentare za svoje ideje. Konačno, savetujte dete da odvoji vreme za razmišljanje o svojim ciljevima i kako će ih postići.

4. Planirajte


Plan i program u Komp Kampu je fleksibilan. Kamperi mogu da se fokusiraju na specifične oblasti koje ih interesuju i mogu da uče svojim tempom.
Međutim, iako se dosta toga u kampu može naučiti u realnom vremenu, planiranje je korisno za detaljniji uvid. Čak i kamperi koji nemaju ni malo iskustva u datoj oblasti mogu unapred da smisle šta bi to želeli da postignu.
Na primer, možda nikada nisu kreirali sopstvene igre, ali su ih često igrali – kako komercijalne, tako i amaterske. Na osnovu toga, kamperi znaju šta im se sviđa, a šta ne, i sada imaju izuzetnu priliku da to i ostvare!
Sa druge strane, kamperi koji već imaju nešto iskustva i koji su možda već i radili na nekoj svojoj igri mogu razmišljati kako da iskoriste vreme u kampu da nauče nešto što će pomoći njihovoj kreaciji. Možda novi dizajn nivoa? Ili novo modelovanje objekata? Ovi kamperi će svakako imati više koristi od kampa ako zacrtaju sebi ciljeve za kraj smene.
Ako kamper stigne u kamp bez ikakvih predznanja, nije kraj sveta! Kada počnu da uče o svemu što se može postići u raznim programskim jezicima i drugim paketima koji su u planu i programu, dobijaju osnovu na kojoj će razvijati svoje buduće projekte.

5. Učestvujte
Zasigurno će kamperi u nekim aspektima kampa uživati u manjoj ili većoj meri. To se podrazumeva. Dakle, ne moraju u svakoj aktivnosti aposolutno i totalno uživati, ali je bitno da isprobaju što više opcija.
Recimo, upoznavanje može biti stresno i naporno, ali kada se probije led, kamp mnogo lakše funkcioniše! Sem toga, naši iskusni kamperi-veterani uvek pomažu novajlijama da probiju led i da upoznaju ostale.
Bitno je reći da sve što radimo u kampu, radimo u korist naših kampera. Svaka aktivnost ima poželjan, pozitivan rezultat.

6. Prihvatite prirodu
Kompjuterski kamp je pun računara, raznih softvera, alata i drugih primamljivih aktivnosti u zatvorenom. Ne zaboravimo da se naš kamp održava uvek u prirodnim okruženjima, pa će vaše dete imati priliku da prošeta i udahne svež vazduh!
Kada kamperi krenu u šetnje ili manje ili više struktuirane aktivnosti u prirodi, oni upijaju sve oko sebe. Učešće u organizovanim aktivnostima u prirodi pruža svojevrsnu pauzu, odmor i priliku da se razbistri mozak. Ovakve aktivnosti mogu biti i okidač kreativnosti po povratku za računar.


7. Pripremite izlaznu strategiju


Iako je rastanak sa novim drugarima i instruktorima težak, svaka smena u kampu ima kraj! U zavisnosti od ciljeva vašeg kampera, neka isplanira kako će stečene veštine koristiti po povratku kući, u školi, itd.
Ovo podrazumeva i dalji rad na razvoju veština, možda tako što će nabaviti softver koji su koristili u kampu za kućne potrebe, uzimanje onlajn privatnih časova kod instruktora iz kampa ili pravljenje liste kul ideja koje bi koristili u informatičkoj sekciji u školi.
Poslednje što želite je da vaše dete provede inspirativne, sjajne dve nedelje u kampu, a kada se vrati kući stane i zapita se „I šta sad?“
Ponovo, ako im je potrebna pomoć da shvate kako ono što su naučili u kampu mogu da primene u stvarnom svetu, neka pitaju instruktore.
8. Podelite iskustvo
Nekada je teško privoleti decu (a naročito tinejdžere) da otvoreno govore o svojim iskustvima. Dakle, ako želite da čujete najsočnije detalje iz kampa, a nailazite na zid, ohrabrite dete da o kampu i svemu što tamo uči razgovara sa rođacima istog uzrasta ili sa drugarima. Kada kamperi podele svoja iskustva sa nekim, veća je verovatnoća da će održati stečena znanja i veštine.


9. Zadržite fokus

Kamp može biti odskočna daska ili način za dalji razvoj postojećih veština. U svakom slučaju, bitno je shvatiti da se kampersko iskustvo ne završava na kraju smene. Komp kamperi održavaju kontakt jedni sa drugima i sa instruktorima, tako da nastavljaju da uče i posle kampa. Dodatne mogućnosti takođe postoje u lokalnim ustanovama kulture, IT centrima, školama i univerzitetima.


10. Dajte komentare

Sa ponosom kažemo da nismo savršeni. Ali svakako se trudimo da budemo sve bolji i bolji! Deo tog procesa su odgovori na pitanja i rešavanje problema, pa smo zaista zahvalni na komentarima koje dobijamo. Uz to, tako ćemo na samom početku smene znati da kamp nije baš ono što je očekivano, da neki kamper ima problem sa drugima – što pre saznamo za problem, pre ćemo naći rešenje. Dakle, komentari tokom smene su definitivno poželjni.

Komentari nakon boravka u kampu su takođe od ključnog značaja. Iako ovi komentari ne moraju poboljšati skorašnje kampersko iskustvo, što više znamo, bolje ćemo organizovati kamp idućeg leta! U kampu deca redovno dobijaju upitnik za evaluaciju, dva puta: prvi put posle 6 -7 dana, a onda opet na kraju smene.
Roditelji, vas molimo da nam uputite bilo koju pohvalu, zamerku ili sugestiju.
I za kraj, želimo vam sve najbolje ovog leta u kampu, a i posle!
I za baš, baš kraj, nešto upravo taze sa twitter zajednice:
Nije ni važno gde si bio...već sa kim i kako si se proveo... 
autor: @trosmislen, sa više od pola miliona tvitova, manje više odličnih 😉