19 Jun 2018

Pripremite se sa decom za kampersku sezonu
Foto: Komp Kamp, naš Strale
Foto: Komp Kamp, naš Strale 

Kamperska sezona samo što nije počela. Svakog leta milioni dece širom sveta odlaze u kampove gde će plivati, šetati, učestvovati u kreativnim radionicama, na zabavan način sticati nova znanja i veštine i uživati u društvu novih drugara.
Letnji kampovi su nastali još 80-tih godina 19. veka, a pogađala su ih deca bez roditelja. 
U 20. veku letnji kampovi postaju međunarodni fenomen, a razne organizacije su bile domaćini tradicionalnih letnjih kampova ili tematskih kampova u oblasti sporta, filma, programiranja, muzike i drugih predmeta i aktivnosti.
Mnogi planiranje odlaska u kamp odlažu do poslednjeg momenta. 
Roditelji moraju imati u vidu da kampovi rano otvaraju registraciju (nekad i odmah po završetku jedne sezone) i imaju jasne rokove za prijavu. 
Roditelji koji ove godine žele da osiguraju deci mesto u kampu će imati koristi od ovih saveta.
  1. Posetite internet za orijentaciju i pratite novosti i blogove koje objavljuju kampovi. Posetite lokaciju gde će se kamp održavati i informišite se o programima koje kamp nudi. Kontaktirajte upravu kampa ako niste sigurni da li vaše dete ispunjava uslove za registraciju. Sve ovo možete odraditi onlajn, iz udobnosti svog doma.

  2. U prijavi navedite sve tražene informacije. Svaki kamp ima definisane obavezne podatke za registraciju. Verovatno ćete morati da unesete podatke o ličnosti, kao što su medicinska istorija, imena i brojevi telefona roditelja ili staratelja i druge značajne informacije o malom kamperu. To obuhvata alergije, strahove, fizička i mentalna ograničenja, kao i željene kurseve koje bi dete pohađalo u kampu.

  3. Napravite plan plaćanja. Cene letnjih kampova se značajno razlikuju, ali većina kampova nudi opciju plaćanja u ratama, kao i određene popuste i akcije, kao i dodatne popuste za porodice sa više dece u kampu ili za one koji preporuče kamp prijateljima.

  4. Pripremite decu za fizičke izazove sa kojima se mogu susresti u kampu. Aktivnosti u letnjem kampu mogu biti naporne, pa je u nekim kampovima potrebna lekarska potvrda pre početka. Obavezno zakažite pregled za dete pre odlaska u kamp i ponesite potrebne  popunjene i overene zdravstvene obrasce. Deca su tokom proleća dosta aktivnija u igri i zabavi nego zimi, što pomaže u pripremi za kamp. Ovakva priprema sprečava povrede tokom aktivnosti na otvorenom.

  5. Krenite u nabavku. Kampovi uobičajeno daju spisak potrepština u smislu odeće i drugih stvari koje će kamperima biti potrebne. Postarajte se da vaše dete ponese dovoljno šorceva, majica, čarapa, patika, kupaćih kostima, sredstava za ličnu higijenu i kamperskih sitnica.

  6. Uključite decu u čitav proces pripreme! Planirajte sa njima odlazak u kamp (naročito ako im je prvo leto u kampu), što će umanjiti njihove strahove i pripremiti ih za boravak u kampu.