25 Feb 2020

Novi programi i teme u Komp Kampu 2020. DRUGI DEO


Prvi deo ovog teksta je na linku ovde.

A sada da ukratko objasnimo o čemu ćemo još pričati u Komp Kampu leta 2020.
  1. Šta je Blockchain?
  2. Šta je StartUp?
  3. Šta je sistem masovnog nadzora i kako biti bezbedan na internetu?
  • Blockchain

Blockchain je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze (blokovi) koje su međusobno digitalno povezani, a koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih, do ugovora kojima se regulišu autorska prava. Prilikom njihove razmene nema nikakvog regulatora osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene.[1] Blockchain ima oblik niza binarnih bitova, jedinica i nula koje računari mogu da obrađuju i pojednostavljuju tako da ih ljudi mogu čitati.[2]

Dakle, za razliku od klasične online baze podataka, blockchain tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja.[1]
Istraživanjem najjednostavnijeg objašnjenja, odlučila sam se za ovaj video:


Šta je blockchain? from Nemanja on Vimeo.


  • Šta je StartUp
Verujemo da ste se mnogo puta do sada, što u razgovorima što u vestima ili internet člancima, susretali sa terminom Startup (čita se kao Startap na engleskom), a da još uvek niste sasvim sigurni šta sam termin znači. Stvar dodatno komplikuje i nedostatak definicija, budući da se radi o prilično mladom terminu koji je ušao u upotrebu poslednjih decenija naglog IT razvitka. Ipak, iako se najčešće pod njim podrazumeva mlad IT tim, ne odnosi se samo na IT scenu niti na mlade ljude.

Slika preuzeta sa original teksta

Startup obuhvata sve vrste biznisa i označava pre svega model biznisa koji je je u razvoju. 

Dakle Startap ne mora obavezno da bude IT kompanija ili projekat. To može da bude i bilo koja druga firma ili preduzetnik u bilo kojoj sferi delatnosti, koja kreće da se razvija u potrazi za rešenjima i bez sigurne garancije uspeha. 

Startupovi se najčešće u početku finansiraju sami iz izvora svojih osnivača ili preduzetnika koji ih pokreću i često nemaju gotov proizvod već ga razvijaju tokom vremena. Zato je bitno da se odlikuju inovativnošću, što u samom pristupu radu to i u svojim idejama i proizvodima. U neku ruku to su biznisi koji startuju kao pioniri  razvoja proizvoda ili usluga, oslanjajući se na brzi rast i uspon. U radu se Startupovi najviše oslanjaju na pronalaženje rešenja u vezi sa problemima sa kojima se sretnu. Ono što karakteriše jedan Startup biznis su pre svega njegove mogućnosti skaliranja i razvoja. Skaliranje biznisa se odnosi na mogućnost da sa što manje raspoloživih resursa napravite što veći domet, oslanjajući se na savremene tehnologije.

Slika preuzeta sa original teksta

Za finansiranje daljeg razvoja oslanjaju se na dostupne hubove koji im pružaju podršku u smislu edukacije, informisanja ali i finansijskih ulaganja kroz privatne investicione fondove i fondove za razvoj koje obezbeđuje država. Kod nas su najpoznatiji hubovi za podršku Startup biznisima Start it centar Impact Hub, ICT Hub, Superste...

Pored toga postoje i online zajednice koje okupljaju one koje interesuju Startup projekti i koje služe za razmenu mišljenja, informacija i saveta na te teme.  Mi smo relativno skoro pokrenuli jednu takvu zajednicu na Fejsbuku i možete nam se pridružiti na ovom linku:  Serbian Startups.

Izvor za ovo sjajno objašnjenje je Nenad Jokšić 

====================================

Jedna od daljih definicija koja želi da razlikuje startapove od drugih preduzetničkih poduhvata je da je startap „novoosnovana ili nedavno osnovana kompanija sa globalnim ambicijama i globalnim potencijalom“.
Danas se termin startup koristi kada se govori o tehnološkoj kompaniji sa potencijalom velikog i brzog rasta.
Startup je kompanija u ranoj fazi razvoja koja pokušava da pronađe svoje mesto na tržištu i stabilan prihod. Nakon što ovo postigne, kompanija nastavlja svoj rast i prestaje da bude startup.
Ne postoji jedan tip startup kompanije i njenog poslovnog modela po kome će se svi ostali startup-i definisati. Svaki startup je drugačiji u zavisnosti od industrije u kojoj nastupa, kao i prirode samog proizvoda/usluge koju nudi. Ono što im je sigurno zajedničko jeste dinamika, brzi rast i pad.

#UPDATE #Ažurirano 2 dana od objave posta:
Jedan od poslednjih primera StarUpa
Čitajte ovde 

Korišćeni izvori:
Startup Hype
WikipediaPošto je poslednje pitanje, iz ovog teksta u nastavcima, veoma kompleksno, 
  • Šta je sistem masovnog nadzora i kako biti bezbedan na internetu?
ostavljam ga za TREĆI DEO teksta na ovom blogu, taman da završim čitanje knjige "Trajno zabeleženo" Edvarda Snoudena. Pokušaću da je prepričam u najkraćim mogućem formatu, jer  smatram da je Edward Snowden  najkompeteniji za ovu temu.Pozdrav
RadoslavaK
Pratite me na Twitteru, delim dobre linkove  😎