13 May 2020

Šta je virtuelna stvarnost? [Definicija i primeri]

Ovih dana razgledajući foto albume Komp Kampa naletim na divne fotografije napravljene tokom gostovanja Nordeus kompanije decu i našem kampu, sad već davne 2014. godine, 22. jula.

Predavanje gostiju bilo je na temu virtuelne realnosti, a najbolji deo bio je što su doneli i okulus, te smo se svi silno zabavili a i dobro nasmejali.
Pogledajte nekoliko fotki, a onda prelazim na temu iz naslova, za koju su me baš te fotografije inspirisale.   
 
 


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Autor teksta je Joe Bardi, Markentov tehnološki opsednuti direktor za komunikacije.

 Šta je virtuelna stvarnost?

      Virtuelna stvarnost (VR) je upotreba računarske tehnologije za kreiranje simuliranog okruženj

      Najprepoznatljivija komponenta virtualne stvarnosti je ekran postavljen na glavu (HMD). Ljudska bića su vizuelna bića, a tehnologija prikazivanja je često najveća razlika između uronjenih sistema Virtualne stvarnosti i tradicionalnih korisničkih interfejsa.    

      Glavni igrači u virtualnoj stvarnosti uključuju HTC Vive, Oculus Rift i PlayStation VR (PSVR)

Pogledajte neke stvarne primere aplikacija za kupovinuvirtuelne stvarnosti; ili pogledajte unapred, pogledajte 5 najboljih trendova utehnologiji virtualne i proširene stvarnosti za 2019. Ovaj post je poslednji put ažuriran 7. juna 2019.


Šta je virtuelna stvarnost?

Virtuelna stvarnost (VR) je upotreba računarske tehnologije za kreiranje simuliranog okruženja. Za razliku od tradicionalnih korisničkih interfejsa, VR smešta korisnika u iskustvo. Umesto da gledaju ekran ispred sebe, korisnici su uronjeni i sposobni za interakciju sa 3D svetima. Simulacijom što više čula, poput vida, sluha, dodira, čak i mirisa, računar se pretvara u vratara ovog veštačkog sveta. Jedina ograničenja gotovo stvarnih VR doživljaja su dostupnost sadržaja i jeftina računarska snaga.

Koja je razlika između virtualne i proširene stvarnosti?

Virtuelna stvarnost i povećana stvarnost dve su strane iste kovanice. Možete zamisliti Augmented Realiti kao VR s jednom nogom u stvarnom svetu: Augmented Realiti simulira veštačke predmete u stvarnom okruženju; Virtuelna stvarnost stvara veštačko okruženje za stanovanje. 

U Augmented Realiti računar koristi senzore i algoritme za određivanje položaja i orijentacije kamere. AR tehnologija zatim 3D grafiku stvara onako kako bi se one pojavile sa stanovišta kamere, prekrivajući kompjuterski generisane slike nad korisnikovim pogledom na stvarni svet.

U virtuelnoj stvarnosti, računar koristi slične senzore i matematiku. Međutim, umesto da locirate stvarnu kameru u fizičkom okruženju, položaj očiju korisnika smešten je u simuliranom okruženju. Ako se glava korisnika okrene, grafika će u skladu s tim reagovati. Umesto da komponuje virtuelne objekte i pravu scenu, VR tehnologija stvara korisnog, interaktivni svet za korisnika.

Tehnologija virtualne stvarnosti

Najprepoznatljivija komponenta virtualne stvarnosti je ekran postavljen na glavu (HMD). Ljudska bića su vizuelna bića, a tehnologija prikazivanja je često najveća razlika između uronjenih sistema Virtualne stvarnosti i tradicionalnih korisničkih interfejsa. Na primer, CAVE automatska virtuelna okruženja aktivno prikazuju virtuelni sadržaj na ekranima veličine sobe. Iako su zabavni za ljude na univerzitetima i velikim laboratorijima, potrošački i industrijski nosači su divlji zapad.

S mnoštvom novih i hardverskih i softverskih opcija, budućnost nosivih predmeta se razvija, ali još nije nepoznata. Koncepti poput HTC Vive Pro Eie, Oculus Kuest i Plaistation VR vodeća su tema, ali postoje i igrači poput Google-a, Apple-a, Samsung-a, Lenovo-a i drugih koji mogu iznenaditi industriju novim nivoima uranjanja i upotrebljivosti. Ko god da izađe ispred sebe, jednostavnost kupovine uređaja veličine kacige koji može raditi u dnevnoj sobi, kancelariji ili fabričkoj etaži učinila je HMD-ove središnjim nivoom kada su u pitanju tehnologije virtualne stvarnosti.

Virtuelna stvarnost i značaj zvuka

Ubedljive aplikacije za virtuelnu stvarnost zahtevaju više od grafike. I sluh i vid centralni su u čovekovom osećaju prostora. U stvari, ljudska bića brže reaguju na audio znakove nego na vizuelne znakove. Da bi se stvorila zaista imerzivna iskustva iz virtuelne stvarnosti, neophodni su tačni zvukovi okoline i prostorne karakteristike. Oni daju snažan osećaj prisutnosti virtuelnom svetu. Da biste iskusili detalje binauralnog zvuka koji prelaze u iskustvo Virtualne stvarnosti, stavite nekoliko slušalica i pozabavite se ovom audio infografikom koju je objavio Verge.

Iako se audio-vizuelne informacije najlakše kopiraju u Virtualnoj stvarnosti, aktivna istraživanja i razvojni napori se još uvijek sprovode u ostala čula. Taktilni unosi kao što su višesmerne trenerke omogućavaju korisnicima da osećaju kao da zapravo prolaze kroz simulaciju, umesto da sede u stolici ili na kauču. Haptičke tehnologije, poznate i kao kinestetička tehnologija ili tehnologija povratne sprege na dodir, napredovale su od jednostavnih „tutnjavih“ motora koji se okreću, do futurističke ultrazvučne tehnologije. Sada je moguće čuti i osećati stvarne senzacije zajedno sa vizuelnim VR iskustvima.

Glavni igrači u virtualnoj stvarnosti:

Oculus, HTC, Sony

Od kraja 2018., tri najprodavanije slušalice za virtualnu stvarnost bile su Sonijev PlaiStation VR (PSVR), Facebook Oculus Rift i HTC Vive. Ovo nije iznenađenje, budući da su ista tri HMD-a takođe bila najprodavaniji u 2017. 2019. godini vide se kako se VR pejzaž proširio uz Google, HP, Lenovo i druge koji žele da dohvataju komad još uvek rastućeg tržišta. Evo glavnih proizvođača proizvođača VR VR u 2019. godini i uređaja koje proizvode: Oculus Rift, Oculus Rift S, Oculus Go, Oculus Kuest Prvobitno finansiran kao projekat Kickstarter 2012. godine, a napravljen je uz pomoć Johna Carmacka (osnivača Id softvera, kompanije Doom i Kuake slave), Oculus je postao rani lider u Virtual Realiti hardveru za video igre. Facebook je kupio Oculus 2014. godine i doveo kompanijin vrhunski VR HMD na tržište za potrošače. U novije vreme, Oculus je postigao uspeh sa nižim cenama Oculus Go-a sa nižim cenama, a 2019. će izaći više novih iteracija na hardveru, uključujući privezani Rift S i samostalni Oculus Kuest.

Oculus Rift

Oculus Rift S

Oculus Go

Oculus Quest

 

HTC Vive, HTC Vive Pro Eie, HTC Cosmos, HTC Focus, HTC Plus

HTC Vive je jedan od najboljih VR HMD-ova na tržištu od izdanja za potrošače još 2016. Proizveo ga je HTC, Vive je bio prvi VR HMD koji je podržao SteamVR. Vive je od puštanja u jaku konkurenciju s Oculus Riftom, jer su obe slušalice ciljale na isti gornji kraj tržišta VR entuzijasta. Vive se dokazao kao dugotrajna radna snaga za poslovna rešenja, istovremeno pružajući jedno od najboljih VR korisničkih iskustva na raspolaganju. Vive je prvi put predstavljen 2016. godine i prošao je kroz nekoliko iteracija, uz dodatak bežičnog modula. Vive Pro je izašao 2018. godine, a Vive Pro Eie i HTC Vive Cosmos najavljeni su za prodaju u drugoj polovini 2019. godine.

Pojedinosti o Cosmosu ostaju oskudne, što izgleda kao da bi mogao pokušati da premosti jaz u kvaliteti između vezanih i nesvezanih slušalica. Cosmosu će biti potrebno vezivanje drugog uređaja, ali možda neće biti ograničeno na PC računare visokog kvaliteta. VR slušalice koje mogu da se privežu pametnom telefonu? Zanimljiva ideja. Vive Cosmos obećava „kristalno čistu grafiku“ zahvaljujući novom procesu pakovanja piksela koji ima za cilj da što manje smanji efekat vrata na ekranu. HMD sistem praćenja obećava široko i tačno praćenje, kontrole gestama i podešavanje slušalica i kontrolera od 6 stepeni slobode (DOF). Još nema riječi o cijeni ili datumu objave za Cosmos, ali očekujte ga negdje u drugoj polovini 2019. godine.

 Sonijev PSVR

Sonijev ulazak na tržište najniži je pogon od tri najprodavanija VR HMD-a, ali PSVR ima veliku prednost u odnosu na Rift i Vive. Budući da je vezan za PlaiStation 4 sistem igre, postojala je ogromna, već postojeća korisnička baza od 10 miliona miliona gejmera, od kojih su mnogi želeli da se oprobaju u VR-u. Budući da je ta korisnička baza već imala PS4, Sonijevi kupci nisu morali da kupuju / nadograđuju računar, što je PSVR učinio najpovoljnijim od vrhunskih HMD-ova. Kao takav, PSVR je najprodavaniji HMD za virtuelnu stvarnost na tržištu, koji se kreće preko 4 miliona jedinica od svog početnog puštanja, i pokazuje da, ako ništa drugo, VR igranje ovde ostaje.

 HMD + Smartphone virtualna stvarnost

 Postoji druga klasa Virtual Realiti HMD-a koja je zaista samo školjka sa posebnim objektivom koja se uklapa sa pametnim telefonom za pružanje VR iskustva. Ovi uređaji se mogu prodati za gotovo ništa (i često im se poklanjaju besplatno) i pružaju umanjeno VR iskustvo koje još uvek pristupa imerzivnom iskustvu generiranom mnogo skupljim hardverom.

 Samsung Gear VR

Samsungov pristup VR-u od početka se razlikovao, a Gear VR bio je impresivan komad tehnike kada je prvi put predstavljen u novembru 2015. Gear VR je bio daleko češći vid nego Oculus Rift ili HTC Vive u 2016 i 2017, uglavnom zbog toga što je Samsung često kupovinom Samsung Galaki smartfona poklanjao uređaj. Samsungov VR HMD pruža oduzetan VR doživljaj, koristeći tehnologiju Oculus praćenja glave u kombinaciji sa Android pametnim telefonima za napajanje mobilnih VR doživljaja. Umesto namenske tehnologije ekrana, sočiva omogućavaju da ekran telefona deluje kao stereoskopski ekran, čineći uređaj jednostavnijim i jeftinijim od ostalih opcija. Samsung je dodao da su ručni kontroleri Gear VR doživljaju, što ga više usklađuje sa trenutnim VR sadržajem.

 

Google Daydream View

Google nastavlja pokušaje u Virtual Realiti, ali uticaj ove kompanije do sada je ograničen. Nedostatak velikog uspeha nije bio nedostatak pokušaja. Google je bio tamo u najranijim danima ovog trenutnog VR ciklusa sa Google Cardboard-om, „uradi sam“ mobilnom VR-u koji je postao sastavni deo sajmova - Cardboard (https://arvr.google.com/cardboard/)

je čak dat besplatno pretplatnicima New York Times-a, u paketu sa svojim The Sunday Paper (moderni digitalni bilten koji nadahnjuje i srce i um pronicljivim, inspirativnim i misaono izazovnim sadržajima. Osnovana od strane Marije Shriver, The Sunday Paper nudi vesti i poglede koji se uzdižu iznad galame i pokreću čovečanstvo napred. 

Poznato je da je Google posrnuo sa Google naočarima (svojim HMD za mešovitu stvarnost, a ne sa VR - o tome više u nastavku). Ali Google se nije demoralisao! U 2018. godini kompanija je lansirala svoju Daydream platformu i Daydream Viev HMD.

Upoznajte virtuelne pridošlice / manje poznate proizvođače

Dodatni VR HMD-ovi koje prave velike i male kompanije sada se pojavljuju na tržištu, nadoknađujući nedostatak pedigrea u prostoru sa impresivnim tehničkim specifikacijama i nižim cenama. Ostaje da se vidi da li bilo koja od ovih opcija drugog nivoa može dobiti sok za proboj i lider u VR prostoru.

 • HP ReverbVR
 • Lenovo Mirage Solo
 • Pimax 8K
 • Pimax 5K Plus
 • Pico G2 & G2 4K
 • Pansonite, GenBasic, StarVR  i tako dalje

Još više VR HMDS-a

Pored svega hardvera koji je istraživan gore, sve je veći broj drugih uređaja koje pokreću manje poznate kompanije koje žele da uhvate pamet i udio na tržištu. Ovi uključuju:

 • Bobo VR Z4
 • Destek V4 VR Headset
 • ETVR VR 3.0
 • Fengfa 3D VR
 • Freefly VR
 • Homido Mini
 • Incredisonic VR Headset
 • Leji VR Mini
 • Ling VR
 • Meco VR Glasses
 • Merge VR Goggles
 • Pasonomi VR
 • PowisVR Custom Branded HMDs
 • Sidardoe 3D VR Headset
 • TaoTronics 3D VR Headset
 • Topmaxions 3D VR Glasses
 • U-Scene VR 2
 • VR Box
 • VR Elegant
 • VRIT V2 VR
 • Zeiss VR One

DETOUR: HMD-ovi mešovite stvarnosti

Ostaje značajna količina zabune u pogledu razlike između virtualne stvarnosti, proširene stvarnosti  (AR=Proširena stvarnost je interaktivno iskustvo okruženja u stvarnom svetu, gde se predmeti koji borave u stvarnom svetu poboljšavaju kompjutersko generirane perceptivne informacije, ponekad kroz više senzornih modaliteta, uključujući vizuelne, slušne, haptičke, somatosenzorne i olfaktorne...) i mešane stvarnosti. (Proverite naše iscrpne početne slojeve na dopunjenoj stvarnosti i mešanoj stvarnosti da biste detaljno pogledali razlike.) Čini se da javnost misli da je AR telefonski doživljaj, dok samo VR-u treba HMD. Uređaji mešovite stvarnosti kao što je Microsoft Hololens koriste slušalice za prekrivanje 3D slika na vrhu stvarnog sveta. Veoma cool, ali ne i virtualna stvarnost.

Evo najpoznatijih HMD-ova mešanih stvarnosti:

Microsoft HoloLens


Microsoft HoloLens napreduje kao još jedan upečatljiv konkurent na HMD tržištu.

Za razliku od VR tehnologije, Microsoft je svoj eksponat bazirao na holografskoj tehnologiji. Originalni Hololens bio je više dokaz koncepta nego potrošački uređaj, a nedavno najavljeni Hololens 2 ponovo izbegava javnost u korist preduzeća / vlade. Hololens 2 imaće unapređene vizuelne sadržaje, uključujući znatno prošireno vidno polje - muziku za obožavatelje originalnog uređaja, koji su se na ograničenom FOV-u našli kao glavni nedostatak uređaja.

Magic Leap One

Magic Leap je miljenik investitora i medija od 2014. godine, kada je Google ubacio 540 miliona dolara semenskog novca u svoje velike kasice. Kompanija je od tada bila veoma fascinirana i stisnuta rukom od strane posmatrača iz industrije. Magic Leap nahranio je javni apetit za informacijama nizom parova demo demonstracija pre nego što je napokon predstavio Magic Leap One u 2018. Umesto čarobnog probojnog uređaja, Magic Leap One je više ažurirani Hololens, koji je proizveo dobre (ali ne sjajne) 3D slike koje se pristojno (ali ne spektakularno) mešaju sa stvarnim svetom. Magic Leap One ostaje više alat za razvojne programere u potrazi za potrošačkom aplikacijom - slično kao Hololens. Uprkos svim sumnjama oko kompanije i njihove tehnologije, prisustvo kompanije Magic Leap u industriji i dalje izaziva etablirane brendove, čineći ih neobičnom, ali zapaženom kompanijom.

 


 Vuzix Blade

Vuzik Blade su prve naočare Miked Realiti koje izgledaju kao, naočare. Bliski rođak stila „Buddi Holli“ ili onih 3D naočala koje dobijate u bioskopu, Vuzik Blade pomera mnoge osnovne funkcije pametnih telefona sa ekrana osetljivog na dodir ispred vašeg lica. Naručivanje stvari Uber, GPS, praćenje fitnesa, ažuriranja vremena, poruke i još mnogo toga. Vuzik Blade je kompatibilan sa iOS i Android uređajima i vratiće vam skupih 999 USD.

 


Šta god Apple pravi

 

Nijedan razgovor o HMD-u Miked Realiti-a nikada nije završen dok neko ne predstavi Apple. Da, kompanija nema na raspolaganju ili najavljene uređaje u ovom prostoru - ali ne postoji duša koja prati tehnološke trendove koji ne veruju da Cupertino gigant nije a) koji radi na nekakvim AR naočarima, b) kupuje kompanije koje pravite sočiva i materijale koji su savršeni za neku vrstu AR naočara, i c) pričanje o AR kao transformacionoj tehnologiji svaki put kada se pojavi mikrofon. Glasina kaže da bi se naočale Apple-a mogle pojaviti 2019. godine, ali mi imamo svoj novac na lansiranju 2020. godine, zajedno sa novouređenim i redizajniranim iPhoneom koji se odmiče od „iPhone Ks dizajna“ prvi put od njegovog lansiranja. Budite u toku.


 

 Kako se danas koristi virtualna stvarnost

Ne iznenađuje da je industrija video igara jedan od najvećih zagovornika virtuelne stvarnosti. Podrška za Oculus Rift slušalice već je ugrađena u igre poput Skirim i Grand Theft Auto, ali novije igre poput Elite: Opasno dolaze sa ugrađenom podrškom za slušalice. Mnoge isprobane metafore korisničkog interfejsa u igrama moraju biti prilagođen VR (na kraju krajeva, ko želi da odabere stavke iz menija koji zauzima vaše celokupno vidno polje?), ali industrija se brzo prilagodila jer je hardver za istinske Virtual Realiti igre postao široko dostupan.

 

Virtuelna stvarnost i vizualizacija podataka

Naučna i inženjerska vizualizacija podataka koristila je godinama od virtualne stvarnosti, mada su nedavne inovacije u tehnologiji prikazivanja izazvale interesovanje za sve, od molekularne vizualizacije do arhitekture do vremenskih modela.

 

VR za vazduhoplovstvo, medicinu i vojsku

U vazduhoplovstvu, medicini i vojsci, obuka za virtuelnu stvarnost je atraktivna alternativa treningu uživo skupoj opremi, opasnim situacijama ili osetljivom tehnologijom. Komercijalni piloti mogu koristiti realne pilotske kabine sa VR tehnologijom u holističkim programima obuke koji uključuju virtuelni let i instrukcije uživo. Hirurzi mogu da treniraju sa virtuelnim alatima i pacijentima i da prenesu svoje virtuelne veštine u operacijsku salu, a studije su već počele da pokazuju da takav trening dovodi do bržih lekara koji prave manje grešaka. Policija i vojnici su u mogućnosti da sprovedu virtuelne racije kojima se izbegava život.

 

Virtuelna stvarnost i lečenje mentalnih bolesti

 

Kada govorimo o medicini, lečenje mentalnih bolesti, uključujući post-traumatski stresni poremećaj, ima koristi od primene tehnologije virtuelne stvarnosti na programe terapije koji su u toku. Bez obzira da li dopušta veteranima da se suočavaju sa izazovima u kontrolisanom okruženju ili prevazilaze fobije u kombinaciji sa bihevioralnom terapijom, VR ima potencijal osim igračkih, industrijskih i marketinških aplikacija da pomogne ljudima da se izleče, pomire i razumeju iskustva iz stvarnog sveta.

 

Dr Brian Jackson, bivši stariji naučnik na Markentu, doprineo je ovom radu. Doktorirao je računarske nauke s fokusom na računarske vizije.

 

Izvor


 

Teodor 2018. Ryerson University , Toronto